Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 28. 5. 2015.

| Društvo

Raspisan oglas za rešenje upravljanja otpadom

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
deponija
Najbolja firma izgardiće regionalnu deponiju; Foto: Flicker.com

Svi zainteresovani ponuđači mogu poslati predloge za izgradnju deponije i način prerade i prikupljanja otpada u Nišu i 7 okolnih opština u narednih 120 dana. Nakon toga, najbolja kompanija postaje partner grada.

Na gradskom sajtu, u Službenom glasniku i javnom glasilu za tendere Evropske unije danas ili sutra naći će se oglas-poziv svim zainteresovanim kompanijama da ulože novac u izgradnju nove deponije.

Kako je ranije najavljivano, čitav postupak će biti sproveden po principu koncesije, najboljem ponuđaču će biti povereno upravljane otpadom u regionu na 25 godina, a investicija bi trebalo da bude vredna 50 miliona evra.

rar Avramović prezentovao projekatTime bi, kako kaže Bojan Avramović direktor Regionalne razvojne agencije “JUG”, koja vodi ceo postupak Regionalne deponije “Keleš”, trebalo da bude rešen problem sa odlaganjem smeća u Nišu, ali i drugim opštinama.

Obezbeđen je prostor od 70 hektara u delu teritorije Opštine Doljevac poznatom kao “Keleš”. Ugovor će biti potpisan po principu javnog-privatnog partnerstva, a Grad i 7 opština su dali garanciju da će privatni partner imati garantovanih 82.000 tona otpada na godišnjem nivou - rekao je Avramović.

Po okončanju oglasa, komisija će imati 60 dana da izabere najbolju ponudu i sa tim privatnim partnerom biće zaključen ugovor.

Koncesionar će onda moći da krene sa adaptacijom lokacije i izgradnjom postrojenja za preradu otpada, a kako je ranije rekao Avramović deponija bi zvanično mogla da profunkcioniše na proleće 2016. godine.

Zainteresovanih kompanija, kažu u RRA, ima iz raznih krajeva sveta - Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Švajcarska, Južna Koreja, Francuska, Austrija, Češka, Rusija, Italija i Indija.


rra2 Predsednici opština i gradonačelnik Niša na istom putu“Projekat za budućnost”

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kao i njegove kolege, predsednici opština Aleksinac, Doljevac, Gadžin Han, Svrljig, Sokobanja, Merošina i Ražanj složili su se da je ovo veliki dan za jug Srbije i da je regionalna deponija “veliki projekat za budućnost”.

Nije važno iz kojih političkih partija dolazimo. Svi smo se složili da nam je regionalna deponija prekopotrebna i da će puno značiti budućim generacijama. Investiramo u budućnost - rekao je Perišić.

To je naglasio i predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić, koji je rekao da je Doljevac i do sada pokazivao punu spremnost za izgradnju deponije.

Prvi čovek Gadžinog Hana Saša Đorđević posebno je pohvalio RRA “JUG” koja je uspela da sprovede projekat koncesije kakav do sada nije rađen u jugoistočnoj Evropi.


Funkcioniše i Deponija “Bubanj”

Otpad Nišlija trenutno se odlaže na postojećoj deponiji na Bubnju. Međutim, ona je odavno prepunjena, više puta zatvarana, ali resorni većnik Miloš Banđur kaže da će i ona biti osposobljena za prijem otpada dok se ne otvori “Keleš”.

Polje za odlaganje otpada S4 čeka dozvolu, a pripremićemo i S5 za svaki slučaj. Bira se izvođač koji će pripremiti teren na koji bi se odlagalo smeće - rekao je Banđur.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stevan

    19:32 // 28. 5. 2015.

    Cena eksproprijacije 124 dinara , Srbijo medju sljivama !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: