Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 4. 3. 2016.

| Društvo

Rasprave i protesti zbog deponije “Keleš”

Autor:M. V, A. S. Izvor:Južne vesti
490x370-Deponija
Uprkos protestima "Mediane", nacrt ugovora usvojen; foto: arhiva JV

To što će privatna firma deponovati i obrađivati smeće na regionalnoj deponiji “Keleš”, biće skuplje nego da to radi “Mediana”, upozoravaju njeni sindikati posle jučerašnjeg protesta. Vlast, međutim, tvrdi da ove usluge građani neće plaćati više nego sada.

Nezadovoljni time što je juče usvojen konačni nacrt javnog ugovora za ovu deponiju, tokom zasedanja Skupštine radnici ovog preduzeća su kamionima kružili i trubili oko zgrade dok je trajala rasprava, a na istom mestu protestovali su i uveče. 

Uprkos protestu, skupštinska većina je usvojila ugovor koji bi Grad Niš trebalo da potpiše sa privatnom firmom za upravljanje otpadom sa teritorije Niša, Doljevca, Gadžinog Hana, Aleksinca, Svrljiga, Merošine, Ražnja i Sokobanje.

Radnici se, kako su napisali u saopštenju medijima, ne slažu sa ugovorom, jer smatraju da na taj način Grad njihovu delatnost daje privatniku i strahuju da će im biti oduzet i transport smeća i dodeljen privatnoj firmi. 

Ugovorom nije jasno definisan status JKP “Mediana”, a postavlja se pitanje da li treba ići u javno-privatno partnerstvo sada kad su nam dostupni IPA fondovi EU koje možemo da koristimo za izgradnju deponije. Naplaćivaće nam za deponovanje najmanje 40 evra, što je 10 evra skuplje - piše u dopisu.

Radnici su tražili da se ova tačka dnevnog reda povuče sa skupštinskog zasedanja i da prođe javnu debatu, a u tome su ih podržali odbornici opozicije, pre svih Miloš Simonović (SDS) i Milan Lapčević (DSS). Simonović je naveo da na sednici, tokom rasprave o ovoj važnoj odluci, nije bilo nikog iz izvršne vlasti.

Ovaj parlament nema legitimitet da na poslednjoj sednici u ovom mandatu donese ovako bitnu odluku. Nije definisano kako će da se tretira otpad, jer od toga zavisi sama cena iznošenja smeća i deponovanja. Građane interesuje šta će plaćati na svom računu - rekao je Simonović.

I Lapčević je ukazao na “robovski odnos” u koji se građani Niša uvode, a upozorio je i da ugovor predviđa i plaćanje penala ukoliko se ne isporuči određena količina smeća.


Avramović: "Mediana" naplaćuje najveći moguću cenu

15414256-8d8a-40ce-a7f0-ec3fb213ac77 Protest radnika "Mediane"; foto: JVNosilac projekta deponije “Keleš” je Regionalna razvojna agencija “Jug”, a njen direktor Bojan Avramović kaže da je u Nišu odvoženje smeća skuplje nego u pojedinim evropskim gradovima, pa čak i 40 % više nego u Beogradu.

Kako kaže, ovim javno-privatnim partnerstvom su nadležni “ograničili da građani ne plaćaju više od ovog što sad plaćaju”.

Kumulativno plaćamo 115 evra po toni smeća, njegovo iznošenje i bacanje na nesanitarnoj deponiji koja ugrožava zdravlje ljudi. U Madridu je 60 evra po toni sakupljanje i tretman, u Barseloni 55 evra, u Berlinu 50 evra, u Beogradu 55 evra - kaže Avramović.

Na komentar opozicije da je ovu tačku trebalo povući s dnevnog reda jer nije bilo javne rasprave o njoj, Avramović je rekao da je javna rasprava već održana i da je koncesioni akt na osnovu kojeg je i pisan ugovor usvojen u 8 opština i na Vladi Srbije.

Podsetimo, trenutno se ponude za izgradnju deponije čekaju od kompanija “Urbaser” iz Španije i “Helektor” iz Grčke. One su imale potpunu dokumentaciju na drugom tenderu, dok je na nakon prvog “Urbaser” izabran, pa odbijen, jer nije dostavio bankarsku garanciju.

Najboljem ponuđaču će biti povereno upravljanje otpadom u regionu na 25 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bolje ista nego nista

    18:18 // 4. 3. 2016.

    Do juce a bogami i danas prolazimo pored deponija i smeca na sve strane. I ovo je super sto se pravi.

  • Lik iz centar

    14:33 // 4. 3. 2016.

    samo da se jos vise zajase narod,dok mu ne puknu ledja!pa gospodo,organizujte reciklazne centre,za razni otpad,pristupni su EU fondovi,pa cete da profitirate i od naroda,i od reciklaze.ocete u EU,a jos niste pokrenuli ozbiljnu reciklazu.svuda se u evropi najmanje odlaze,veliki procenat otpada se reciklira,i zato je odnosenje otpada jeftino!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: