Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 15. 11. 2016.

| Društvo

Raste broj obolelih od dijabetesa u Topličkom i Nišavskom okrugu

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
gfgf
Raste dijabetes u Nišavskom i Topličkom okrugu, foto JV

Broj obolelih od šećerne bolesti u stalnom je porastu. Na 100.000 ljudi u Nišavskom i Toličkom okrugu registruje se čak 150 novoobolelih žena i 163 novoobolelih muškaraca,  dok ukupan broj u čitavoj Srbiji iznosi 710.000, što predstavlja 12,7 odsto čitave populacije, rekao je Nišu Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje.

Nezdravi stil života, gojaznost, nepravilna i neredovna ishrana i stres su, kako je povodom Dana borbe protiv dijabetesa istakao Stojanović, samo neki od faktora zbog kojih je gotovo 13 odsto populacije u Srbiji trenutno obolelo od dijabetesa.

Podaci u svetu ali i u Srbiji ukazuju na to da se beleži neverovatan porast dijabetesa, odnosno da on ide uzlaznom putanjom. Mi od 1980. godine imamo registarski centar i vrlo intenzivno i predano radimo na edukaciji ljudi, na zdravstveno- vaspitnom radu što je osnovni preduslov dijabeta - kaže Stojanović.

On dodaje da je Srbija po broju obolelih od dijabetesa u rangu sa najrazvijenijim zapandnoevropskim  zemljama kao i zemljama sveta.

Svi smo mi deo jednog sistema koji se bori protiv svega toga. Uključeni su lekari preventivci, Institut za javno zdravlje, lekari kliničari koji se suočavaju sa ozbiljnim problemom velikog broja obolelih od ove bolesti- rekao je Stojanović.

Kako naglašava, lečenje samo jednog pacijenta u Srbiji košta 490 evra što je 235 miliona na godišnjem nivou zbog čega su u borbi protiv dijabetesa uključene i Država i gradske vlasti.

Doktorka Klinike za endokrinologiju Milica Pešić ističe da su tablete za dijabetes dostupne i registrovane na srpskom tržištu ali da nisu na pozitivnoj listi Fonda, pa ih pacijenti, za razliku od insulinske terapije, moraju sami platiti.

Na tržištu imamo najsavremenije insuline i u tom pogledu ne zaostajemo za razvijenim zemljama. Međutim, dijabetes tip 2 se leči drugačije, počinje sa jednom vrstom lekova pa se uvodi drugi ili treći medikament i tek onda se u krajnjem slučaju prelazi insulinsku terapiju- kaže Pešićeva.

Ona dodaje da Komisija za šećernu bolest pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije radi na tome da se ti novi aparati ubace na pozitivnu listu i da pacijenti ubuduće imaju iste mogućnosti kao oboleli od dijabetesa u drugim zemljama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: