Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 20. 12. 2019.

| Društvo

"Rat" ličnim stavovima - doktor Živić se žali na nedostatak lekara, direktor KC Niš kaže ima ih više nego pre

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
zivic radovanovic
Nekada saradnici, danas protivnici u kolumnama; foto: JV arhiva

Nekada najbliži saradnici, a danas najljući protivnici u pisanju kolumni i ličnih stavova. Dok doktor niškog Kliničkog centra Saša Živić u tekstu koji je objavio Danas ukazuje da će Dečija klinika uskoro ostati bez specijalista, direktor KC Niš Zoran Radovanović, takođe u autorskom tekstu, iznosi podatke o većem broju zaposlenih lekara nego 2012. godine.

“Od deset dečjih neurologa u mojoj Klinici ostao je samo jedan i on se ozbiljno razboleo zbog ekstremnih napora” - tako opisuje stanje na Dečijoj klinici u Nišu dr Saša Živić ukazujući na alarmantno stanje sa odlaskom lekara i medicinskih sestara na rad u inostrantsvo.

Dečja kardiološka služba koju su sa mukom opsluživali troje kardiologa spada na jednog (ako je uteha izuzetno smo pojačali dečju kardiološku službu Saudijske Arabije). U roku od pet godina u penziju će otići novih šest lekara Dečje klinike, tako da će se ugasiti i brojne druge službe… - piše između ostalog Živić.

Uz konstataciju da je njegova bolnica pred gašenjem, u svom tekstu više puta je skrenuo pažnju i na (ne)brigu države o zdravstvu.

Da podsetim zaboravnu vlast da je pre pet godina pedijatriju proglasila deficitarnom granom medicine. Nisam to uradio ja, ni Đilas, ni Živković… to je uradio aktuelni ministar iz Zemuna i njegov idol „koji se rađa jednom u trideset godina“ - kaže Živić.

Na ove reči nije ostao nem direktor Radovanović, čovek koji je Živića sa mesta zamenika direktora svojevremeno smenio tokom gostovanja u jutarnjem programu.

Radovanović tekst svog nekadašnjeg pomoćnika ocenjuje kao netačan, zlonameran, tendenciozan i politikanski, a pored hvalospeva na račun Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i novog Kliničkog centra, iznosi i egzaktne podatke o broju zaposlenih.

Na Dečijoj internoj klinici Kliničkog centra Niš bilo je 135 zapošljenih 2003. godine, 2012. godine 148, a danas je 165. Interesantno ja ali i tačno da je 2003. godine bilo 36 lekara na Dečijoj internoj klinici, a danas ih ima 44. računajući i dvoje mladih talenata koji se primaju sutra. Planskim aktivnostima kordiniranim sa Ministrom zdravlja 4 lekara je baš na specijalizaciji iz dečije neurologije - piše Radovanović u svom ličnom stavu.

Direktor u svom ličnom stavu objavljenom na zvaničnoj stranici Kliničkog centra piše i o broju pregledanih mališana.

Moj lični stav je i tačan podatak da je na istoj Klinici pregledano preko 34.000 mališana iz Niša i juga Srbije, ali i da je u istoj zgradi na klinici za Dečiju hirurgiju pregledano preko 30.000 pacijenata starosti do 18. godina. Samo na odeljenjima dečije neurologije i dečije kardiologije naši subspecijalisti pregledali su ukupno preko 4.500 mališana - piše Radovanović.

Zaključuje da nikada nije svojatao kroz izraze “moja bolnica”, jer KC Niš čiji je direktor 8 godina, kako kaže, pripada svim Nišlijama i građanima juga Srbije.


Roditelji potvrđuju pisanja doktora Živića

čekaonica Čekaonica dečije neurologije krjaem oktobra 2019. godine; foto: Čitalac

Redakciji Južnih vesti javili su se zabrinuti roditelji koji su svoje mališane vodili na odeljenje dečije neurologije niškog Kliničkog centra.

Pišu da su uslovi jezivi, da je puno roditelja i dece na malom prostoru i da, kao što piše dr Živić, radi samo jedan specijalista.

Na istom mestu čekaju, u maloj čekaonici i roditelji i bebe i deca. Izuzetno je sparno, zagušljivo. Neprijatna atmosfera zbog ogromne gužve, dugog vremena čekanja i jako malog prostora. Ne žalimo se na rad doktorke i sestara, već želimo da ukažemo na jako lošu organizaciju, jer je danas (kraj oktobra 2019.) na 25 kvadratnih metara bilo 60 ljudi, što roditelja, dece, prevremeno rođenih beba, dečaka i devojčica sa epilepsijom itd. - pišu roditelji.


Vučić: Za 6 ili 7 godina plate će biti duplo veće nego 2014. godine

radovanovic-vucic---foto---vanja-keser Vučić u obilasku novog Kliničkog centra; foto: Vanja Keser arhivaSlučajno ili ne, ali nakon teksta dr Živića u Danasu, o problemima u zdravstvu je počelo intenzivnije da se govori i u vrhu vlasti.

Pored poznate izjave predsedniak Srbije Aleksandra Vučića da je nemačkom ministru zdravlja rekao da ne dolazi u Srbiju po medicinske sestre, on je nedavno sazvao i hitan sastanak na temu vrbovanja mladih stručnjaka za rad u inostranstvo.

Danas su ugovore o radu potpisali najbolji studenti medicine i učenici srednjih škola, a Vučić je obećao i duplo veće plate.

Pred vama je težak i naporan rad, mnogo toga ćete morati još da naučite i da se usavršavate. Srećan sam da svoju budućnost vidite u svojoj zemlji. Sunce tuđeg neba ne sija snažnije od našeg - rekao je Vučić.

Naglasio je da trenutno medicinske sestre imaju 38% veću platu od one koju su imale 2014, kao i da je za narednu godinu 25% budžeta Srbije planiran za zdravstvo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blondy

    02:02 // 27. 12. 2019.

    Strašno je što najveći deo posla obavljaju specijalizanti volonteri,a na 6 meseci se primaju "'talenti" sa prosekom 10.0,čiji su roditelji profesori i lekari. I onda imate nekog na 4.god specijalizacije, nezapošljenog,i nekog ko je juče završio fakultet i kome treba 4 god najmanje da dosegne neko znanje. A volonteri plaćaju po 5000e specijalizacije.

  • Petar Jankovic

    09:10 // 23. 12. 2019.

    Da li istina da se vise godina cuvaju mesta doktorima specijalistima neurologije (vasim prijateljima) koji su otisli u nama bratskim arapskim zemljama na rad. Nekom se cuvaju radna mesta a mladi lekari nemaju sansu.

  • Dusan Miljkovic

    22:58 // 22. 12. 2019.

    Dr. Zivic je svoj ugled stekao radom i velikim znanjem. Trebalo bi ozbiljno shvatiti njegove reci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: