Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 22. 10. 2018.

| Društvo

Ratari iz pirotskog Izvora 5 godina čekaju rešenja o komasaciji, žale se i na lošu podelu parcela

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Poljoprivrednici ostali bez kvalitetne zemlje
Poljoprivrednici ostali bez kvalitetne zemlje; foto Lj. F.

Ni nakon 5 godina od početka komasacije u pirotskim selima Berilovac i Izvor, poljoprivrednici ovih sela nisu dobili rešenja o privremenoj podeli zemljišta kojim bi se vodili kao vlasnici parcela. Meštani sela organizovani u Udruženje građana “Protiv nepoštene komasacije”, kažu da je veliki problem i u lošoj proceni zemljišta, te su mnogi novom podelom dobili parcele lošijeg kvaliteta od onih koje su imali. U Komisiji za komasaciju u Pirotu kažu da se rešenja izrađuju, kao i da su svi dobili isti kvalitet zemljišta kao što su i imali.

Usitnjenost parcela - jedan od najvećih problema poljoprivrednika na jugu Srbije, trebalo je da bude rešen u pirotskim selima Izvor i Berilovac, međutim proces komasacije kojim bi se poljoprivredno zemljište ukrupnilo i dalje nije završen, iako je započet još 2013. godine.

Jedan od poljoprivrednika iz Izvora i član Udruženja Miodrag Popović tvrdi da Komisija za komasaciju nije dobro odradila posao.

I dalje nema rešenja o novoj nadeli. Sve ovo je na divlje, ja plaćam porez za parcelu, a drugi je obrađuje. Ne prihvatam privremenu nadelu, zemljište je oduzeto zapisnikom o privremenoj nadeli, a ja sam i dalje vlasnik u katastru - kaže Popović.

On živi isključivo od poljoprivrede i dodaje da je izvor problema u lošoj proceni zemljišta po kojoj se u prvoj kategoriji nalazi čak 95 % zemljišta pod komasacijom, ali da to nije pravo stanje stvari. U komasaciju uložili obradive njive, a dobili zapuštene U komasaciju uložili obradive njive, a dobili zapuštene; foto: Lj. F.

Veštaci su odredili procembene razdele koji ne odgovaraju stanjem na terenu. Mi koji smo imali najbolju zemlju koja nam je sada oduzeta, zauzvat smo dobili godinama neobrađivano zemljište. Te njive treba da se krče, a sve to košta. Od čistih oranica dobili smo urasle divlje voćnjake - objašnjava poljoprivrednik.

Popović sumnja da je proces komasacije namešten u korist onih koji imaju prijatelje u Opštini Pirot.

Ovde se radi da su oni koji imaju prijatelje u opštinskim strukturama dobili parcele uz asfalt. Ima pedesetak apsolutnih pobednika, koji nikada ne bi mogli da stvore to što im je komisija dodelila. A mi ozbiljni poljoprivrednici kojih je malo u selu, žestoko smo oštećeni, pod parolom “mi smo vredni ljudi, razradićemo sve” - dodaje Popović.

Pre procesa komasacije ovaj ratar je, kako kaže, imao oko 4.8 hektara obradivih površina u 8 parcela, dok sada ima 4 parcele, međutim kako kaže, spajanje parcela nije urađeno pravilno. Za čišćenje njiva potrebno uložiti veliki novac Za čišćenje njiva potrebno uložiti veliki novac; foto: Lj. F.

Ako parcela nije pravougaona onda je obrada njive otežana, a nakon spajanje sam dobio trapezoidne ili trouglaste. Ovo je podsmeh komasaciji. Postoje i primeri da ljudi koji su hteli da prodaju svoje parcele, izlaskom geometra na teren utvrđeno je da je površina manja od one koje se navodi u zapisniku privremenoj nadeli - zaključuje Popović.

Udruženja "Protiv nepoštene komasacije" ima 42 člana koji čine 13 % svih vlasnika parcela pod komasacijom, ali imaju 35 % ukupnog zemljišta.

Selo Izvor ima oko 700 stanovnika, a u proces komasacije ušlo je 240 hektara, dok selo Berilovac učestvuje sa 80 hektara.


Komisija: Rešenja će biti ovih dana, nezadovoljni će moći da se žale

Predsednica sporne Komisije za komasaciju, Jelisaveta Manić kaže da je proces izrade rešenja dugotrajan, ali da se ovih dana privodi kraju.

Tačno je da se neke njive obrađuju još od trenutka kada su poljoprivrednici dobili zapisnike o uvođenju u posed. Na osnovu tog zapisnika mogli su da uđu u posed i obrađuju njive. Oni koji su nezadovoljni moći će da se žale. Rešenja su trenutno u toku, u selu Berilovac su već počela da se dele - kaže Manićeva.

U selu Berilovac ima oko 200 vlasnika, te ona kaže da je tu proces dosta brži, dok u selu Izvor ima preko 1.000 učesnika i dosta suvlasnika parcela pa će tamo meštani morati da sačekaju na rešenja.

Na optužbe o nepravilnoj preraspodeli parcela kaže da je sve po zakonu, a da su svi vlasnici dobili isti kvalitet zemljišta.

Oni su dobili zemljište istog kvaliteta, a sad mi ne možemo da utičemo na domaćine koji su zapuštili svoje njive. Važno je da su dobili isti kvalitet njiva koji su uneli u komasaciju. Bitno je da dobiju isti kvalitet i istu površinu. Svi nezadovljni će imati pravo žalbe resernom ministarstvu kada dobiju rešenja - kaže Manićeva.

Novinari Južnih vesti potražili su odgovore od Ministarstva poljoprivrede, ali i pored obećanja, odgovora još nema.

Inače, komasacija je pilot projekat koji se sprovodi u 7 opština u Srbiji, finansira je nemačka nevladina organizacija GIZ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i lokalnim samoupravama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: