Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 4. 4. 2019.

| Društvo

Ratni veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije iz Niša poslali poruku mira

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
polaganje venaca
Nekad se gledali preko nišana, danas u zajedničkoj akciji odavanja počasti žrtvama ratova; foto: S. M.

Nekada na zaraćenim stranama, veterani ratova iz devedesetih godina su polaganjem venca na spomen-obeležje žrtvama NATO agresije u Nišu poslali poruku mira. Iza njih su, kažu, ratne godine i mržnja, ali poručuju političarima da se ugledaju na njih kada je u pitanju pomirenje balkansih naroda.

karić Karić kaže da su mu Srbi i Hrvati sada braća; foto: S. M.Hamdija Karić iz Viteza u centralnoj Bosni imao je 36 godina i troje dece kada je uzeo pušku u ruke. Kaže da tada nije verovao da će rata biti. Ali kada je rat sa svim svojim strahotama došao, doneo mu je najviše ratno odlikovanje “zlatni ljiljan”, ali i sumnju da će ikada moći da sedi za istim stolom sa Srbima.

Više nema “bratstva i jedinstva”, ali Karić kaže da su mu Srbi i Hrvati braća i kaže da su preko Centra za nenasilnu akciju, koji ujedinjuje ratne veterane iz regiona, uradili ono što nijedan političar sa Balkana dosad nije uspeo.

Seli smo za sto. Bilo je tu u početku nekih nedoumica, ali smo iz dana u dan sticali poverenje jedni u druge. Vidite danas smo tu i Srbi i Hrvati i Muslimani i mi smo danas jednostavno baća. Ovim putem želim da pošaljem poruku političarima da mi hoćemo i možemo zajedno - rekao je Karić.

Dodaje da je za rat kriva politika, koja iste stvari radi i danas na ovim prostorima.

horvat Horvat je imao samo 24 godina kada je uzeo pušku u ruke; foto: S. M.U Niš je doputovao i Dražen Horvat iz Hrvatske. Imao je 24 godine kada obukao uniformu Vojske Hrvatske. Danas je pušku zamenio vencem koji je sa ostalim balkanskim ratnim veteranima - nekad na zaraćenim stranama - položio na spomenik.

Iz našeg primera se može pokazati da se sukobi koji su tada nastali i razlozi koji su tada bili mogu prevazići i da možemo krenuti u nešto što se naziva pomirenje - podvukao je Horvat.

Kruševljanin Aleksandar Sokolović nije učestvovao u ratovima na početku devedesetih. Ipak, nemirni Balkan ga je uvukao u rat 1999. kada je i ranjen. Kaže da mu je puno srce jer su se Bošnjaci i Hrvati odazvali pozivu da dođu u Niš.

Pokazujemo da postoji nada da opet možemo živeti zajedno i da živimo u miru - istakao je Sokolović.

Inače, članovi Centra za nenasilnu akciju obilaze stratišta i spomenike širom Balkana i odaju počast postradalim vojnicima i civilima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    17:06 // 4. 4. 2019.

    Словенци[народ, полит, њихов војни врх] су молили конфедерацију, асиметричну федерацију, лабаву федерацију.
    Балкан каспин је са српским војним врхом одмахивао главом и послао у Љубљану профи-цокуле из Ниша.
    Пошто ни Руси нису одобрили окупацију Словеније-српска војска је деловла самостално.И прошла тако како је прошла.
    Сценарио понављан свуда сем у МК.Људи позвали Амере и спасили се крвопролића.

    • Boki

      22:14 // 4. 4. 2019.

      Ti ameri su doveli do stradanja stotine hiljada ljudi i dalje dovode. Sto znaci ustvari da smo mi njih zaustavljali a ne oni nas. A sto se tice te Slovenije taj plan o kome pricas se je sastojao od prvo izlazka iz drzave pa onda glasanje za ulazak. A posto su odlicili na referendumu izlazak znaci da nisu ni planirali da izglasaju ponovni ulazak da je doslo do toga. Zato je milosevic to I odbio...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: