Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 14. 3. 2019.

| Društvo

Razočarani profesori "Bore": Jedini koji nije iz naše škole biće novi direktor

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Gimnazija Bora Nis
Školski odbor izabrao, čeka se potvrda Ministarstva prosvete; foto: Google maps/printskrin

Pet članova Školskog odbora, od njih 9, odlučilo je da na čelu Gimnazije "Bora Stanković" bude aktuelni direktor OŠ "Car Konstantin" Nenad Stefanović, tvrde razočarani profesori ove Gimnazije, koji ovakvu odluku tumače kao pobedu direktorke Ljiljane Zlatanović, za koju tvrde da je tokom izbora lobirala za njega. Ipak, zvanične potvrde iz škole i od Stefanovića još nema, a poslednju reč imaće Ministarstvo prosvete koje će odlučivati o predloženom kandidatu.

Školski odbor ima 9 članova, a čine ga roditelji, zaposleni i predstavnici lokalne samouprave i oni su odlučivali o novom direktoru "Bore". Kandidati koji su profesori Gimnazije, a koji danima ukazuju na brojne nepravilnosti koje su pratile izbor, kažu da je juče održana ranije odložena sednica, na kojoj su imali priliku da se predstave Školskom odboru.

Potom su saznali da će Stefanović, koji jedini nije iz ove škole, biti novi direktor.

Iz lokalne samouprave je svo troje glasalo za Stefanovića i dva roditelja su glasala za njega, a jedan roditelj je glasao za našeg kolegu. 3 glasa nisu raspoređena - naše kolege nisu glasale, bili su uzdržani - priča jedan od kandidata.

"Direktorkin kandidat", kako ga nazivaju, je posle brojnih nezakonitosti tokom izbora, tvrde profesori, dobio većinu koja je potrebna da Školski odbor pošalje predlog Ministarstvu prosvete. Hoće li Stefanović iz 14-godišnjeg direktorovanja u OŠ "Car Konstantin" preći u direktorsku fotelju ugledne Gimnazije, odlučiće Ministarstvo.

U međuvremenu profesori kažu da očekuju podršku svog kolektiva.

Sačekaćemo danas da vidimo da li će kolektiv da reaguje na ovo, ako ne mi smo izgubili ovu bitku. Ako kolektiv ne reaguje, za nas je možda bolje da tražimo nova radna mesta, kada dođe novi direktor - kažu profesori.

Iako dosad nisu štrajkovali, jer kažu da nisu hteli da deca ispaštaju zbog izbora novog direktora, sada kažu da postoji mogućnost i za to ako Ministarstvo ne reaguje na brojne nepravilnosti.

Još aktuelna direktorka "Bore", koja istovremeno vodi i privatnu IT gimnaziju "Metropolitan" Ljiljana Zlatanović se ponovo nije javljala na telefon, niti je odgovorila na poruke kako bi potvrdila ili demantovala tvrdnje njenih kolega. Ni novoizabrani direktor Stefanović se novinarima nije javljao, a u školi "Car Konstantin" u kojoj je još direktor su rekli da nije na radnom mestu.

Podsetimo, petoro kandidata za direktora iz Gimnazije su se udružili kako bi javnosti predstavili nepravilnosti koje su pratile izbor novog direktora. Tvrde da je procedura sprovedena tako da favorizuje jedinog kandidata koji nije iz njihove škole, a kažu i da je u svemu tome lobirala aktuelna direktorka. Stefanović je ranije negirao optužbe, a rekao je i da se na konkurs prijavio iz ličnih i profesionalnih razloga i da nije član nijedne stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima

    11:32 // 16. 3. 2019.

    Jos uvek ima onih koji koji nisu pitani sta da se radi! No, da se vratimo temi i rasvetljavanju druge strane "medalje". Nasih petoro kandidata zajedno napabircilo 73% nastavnickog veca. Predlazem, s obzirom da su bili protivkandidati na konkursu, a onda se udruzili, da upute apel direktorki da im obezbedi jos 4 direktorske fotelje. Njih petoro zajedno - slika koja obecava!

  • Sonja

    07:57 // 16. 3. 2019.

    Sta radi prosvetna inspekcija?
    Zasto se ne oglasavaju nadlezne institucije i provere rad navedenih direktora o kojima bruji ceo grad.
    Ima tu mnogo posla i ko ih stiti zna se!

  • Sima

    20:16 // 15. 3. 2019.

    Zamalo da zaboravim; i Olivera Todorovic.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: