Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 1. 6. 2011.

| Društvo

Reakcija na privođenje Kamberija

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

PREŠEVO - Odbor za ljudska prava oštro je reagovao na privođenje predsednika ovog odbora Belgzima Kamberiija na informativni razgovor u policijskoj stanici u Preševu.

- Ovom prilikom, predsednik je bio privođen na informativni razgovor u vezi protestnog skupa 10. decembra 2010. godine u organizaciji Odbora za ljudska prava u saradnji sa omladinskim forumima svih albanskih parlamentarnih stranaka u Preševu, Bujanovcu i Medveđi zbog nerešenog pitanja diploma sa Kosova u Srbiji. U ovom mirnom maršu, prisustvovalo oko 5.000 građana, koji je organizovan povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u skladu sa zakonima i uz podršku oko 50 relevantnih nevladinih organizacija u Srbija. Tokom informativnog razgovora, na koji je Kamberi pozvan šest meseci nakon održavanja protestnog skupa, obavešten je od strane policijskog inspektora da je osumnjičen za krivično delo "povreda ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti!“ u skladu sa članom 174 Krivičnog zakona Republika Srbija ("Službeni glasnik RS", br.85/2005, 88/2005 – ispr.107/2005 – ispr. 72/2009 i 111/2009 -..), zbog lepljenje bilborda sa imenom ministra za ljudska prava i manjina, državne i lokalne samouprave i predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu; Milana Markovića. Relevantni član, taksativno kaže da: "Ko javno izloži poruzi lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti, etničkog porekla ili drugog ličnog svojstva, kazniće novčanom kaznom ili zatvorom do godinu dana – navodi se u saopštenju za javnost .

Odbor za ljudska Prava smatra da ne postoji pravni osnov za uspostavljanje postupka i reafirmiše stavove izraženi tokom protesta 10. decembra 2010, i smatra da delovanje pravnih i političkih državnih struktura, kao montirani političkih proces i kao pritisak nad civilnog sektora naime nad legitimne zahteve za poštovanje individualnih i kolektivnih prava u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, uključujući i rešavanje diploma sa Kosova u Srbiji.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: