Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 29. 8. 2020.

| Društvo

Realnije socijalne karte Nišlija, rešavanje problema beskućnika i dece ulice neke od najava nove-stare vlasti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Djordjevic, Sotirovski, Davidovic; foto: JV

Brojne projekte i novine u oblasti socijalne zaštite najavljuje nova zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, među kojima su realnije socijalne karte Nišlija, rešavanje problema beskućnika i dece ulice. Takođe kaže da će insistirati da bez dinara troška iz budžeta Niš bude prvi na Balkanu koji će otvoriti Dečiju kuću za decu koja su pretrpela nasilje. Novac za ambiciozne planove, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski, očekuju od donacija i evropskih fondova.

Dušica Davidović unovoj gradskoj Vladi baviće se socijalom, a nakon sastanka sa ministrom Zoranom Đorđevićem, govorila je o planovima za Niš u oblasti socijalne zaštite u budućnosti.

Veruje da, kao što je Sigurna kuća napravljena sa 0 dinara iz budžeta, Nišlije mogu da dobiju i druge usluge i objekte bez trošenja njihovih para.

Da Grad Niš aplicira i tu ću insistirati da ne potrošimo ni jedan jedini dinar iz budžeta, da budemo prvi grad na Balkanu ili ovom delu Evrope koji će otvoriti Dečiju kuću gde ćemo isključivo stručne i kompetentne ljude poslati na seminar da dobiju licencu da mogu da rade sa decom koja trpe nasilje - pojašnjava Davidović.

Djordjevic, Sotirovski, Davidovic Nis; foto: JV Kao primer zašto je to neophodno, navela je otmicu devojčice Monike, koja je imala medicinsku pomoć, ali smatra da je sa decom koja su pretrpela nasilje važno raditi i kasnije, zbog trauma koje ostavljaju trajne posledice po odrastanje, a takve dece je, kaže, mnogo.

Sa ministrom je razgovarala i o tome da li će Niš ponovo otvoriti svratište za decu ulice ili će na drugi način rešiti taj problem, a najavljuje i pomoć za beskućnike.

Gerontološki centar više nije mesto gde ćemo moći da ih sklonimo. Prva stvar je obezbediti prihvatilište za stare i one koji su na ulici, skloniti ovu takozvanu decu ulice, jer znate da pored toga što su izloženi nasilju to su deca koja su u riziku i da obole od korone, jer dolaze u susret sa mnogima na ulici, nemaju zdravstvenu zaštitu i izuzeta su iz sistema osnovnog obrazovanja. Utvrdićemo o kom broju dece se radi, mi ćemo se aktivnije uključiti u rešavanje upravo tih disfunkcionalnih porodica na teritoriji Grada Niša - objašnjava Davidović.

Gerontološki centar takođe više ne priprema hranu za pretplatnike i bilo je brojnih problema tokom epidemije, jer su stari ostajali bez hrane, a Davidović i za to obećava rešenje.

Realnije socijalne karte je još nešto što najavaljuje, kako bi videli koje su realne potrebe Nišlija, a smatra i da je vreme da Niš dobije regionalni resurs centar kako bi znali tačan broj i podatak o stepenu invaliditeta u gradu i okolnim manjim sredinama.

Prvi ministar koji je posetio novu gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski Zoran Đorđević upravo je zadužen za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Čestitao je Gradu što je izabrao dve dame da vode Niš, jer smatra da je to ključ uspeha, a od prvih žena Niša dobio je uveravanja i ambiciozne planove koje, kaže, žele kvalitetniji život građana. Najavljuje da će zajedno pokušati da reše problem beskućnika i dece ulice, da bi planski pokušali da iskorene te pojave.

Ono što smo pričali to je da bar kada je u pitanju socijala da probamo da dođemo, kao što smo mi na nivou Ministarstva radili, do anketiranja građana da vidimo šta oni najviše očekuju od Grada Niša i imaće podršku Ministarstva kada je u pitanju socijalna zaštita, osobe sa invaliditetom, borci i veterani i moramo da napravimo dobar plan i tu jedan iskorak napred - kazao je ministar.

Sotirovski kaže da je dolaskom na čelo Niša videla da, kada je socijala u pitanju, ima mnogo nerešenih stvari, otvorenih tema i planova za budućnost. Para za to biće, kaže, ne samo iz budžeta, već će se potruditi da ih dobiju i kroz donacije, ali i preko evropskih fondova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    23:39 // 30. 8. 2020.

    Sve ste rešili pa je na red i to što ona postavlja svoje ciljeve? Daj ne zanosi se bre više, reši trotoare ljudima u svim opštinama, parkinge oko svih zgrada, preuredi parkove za decu u svim opštinama, osnovne škole sredi u Nišu i okolini... To je najbitnije, ovo ostalo šzo lupetaš i lažeš narod od prvog dana je zavesa...Nemaš ti pojma da vodiš ovaj grad, zato ćeš i biti marioneta pred kamerama!!!

  • Kulbir

    03:16 // 30. 8. 2020.

    Pricam ti pricu dok goveda richu!Svi mi obicni gradjani znamo i vidimo makroe one dece romcica na ulici;policija vidi i zna,a sad se vlast pravi luda i kao istrazice i nesto ce da uradi. Kako da ne!A one besposlicare u Socijalnom treba sve najuriti!Zakon o iskoristavanju dece postoji zasto ga ne primenjujete?Ko tu sa kime shuruje samo vi znate!Ono sto oni rade po Niskim ulicama je bruka za grad!

  • Dzamutka

    17:25 // 29. 8. 2020.

    Pocelo je sa laganjem, na vreme ! Svako ko vrsi vlast, moze da kaze ,sta god hoce , da obecava i da to ne ostvari, posledice ne postoje !
    Mislite da je samo Mara nepismena, ima mnogo takvih, lakovernih, celi zivot ih lazu i ostarese zatucani u ovoj zabokrecini od grada !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: