Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 24. 5. 2017.

| Društvo

Redi: “Nema manjka zelenila u Nišu, već je problem briga o njemu”

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Park Grac Austrija
"Austrijanci maltene prave barikada kada se donese odluka da neki park treba da se uništi"; foto: flickr/domjisch

Sa prvim lepim vremenom, puni su i niški parkovi. Iako pojedini delovi grada nemaju nijedan, arhitekta Ivan Redi smatra da to nije problem, jer njihov nedostatak nadoknađuje veliki broj zelenih dvorišta. Kao veći problem on izdvaja održavanje parkova koje imamo, kao i to da ljudi shvate njihovu dragocenost.

Redi kaže da je Niš po mnogo čemu specifičan grad, pa tako, osim brojnih dvorišta prekrivenih travom i drvećem, kao prednost izdvaja i to što u neposrednoj okolini postoji veliki broj šumaraka, livada i izletišta.

Postoje gradovi koji nemaju nijednog drveta u svojoj gradskoj strukturi, ali je okolina bogata šumama. Mene više pogađa pitanje našeg odnosa prema onome što imamo, jer ako imamo park, hajde da ga negujemo, da ga čuvamo, da zamenjujemo trula stabla. Ako u Tvrđavi imamo stabla koja prete da padnu - zamenimo ih i zasadimo neke nove sadnice - rekao je arhitekta.

Ipak, on smatra da su u ovom gradu uočljive promene na bolje što se tiče parkova. Tu je izdvojio “Čair”, kej Nišave, a posebno Tvrđavu, za koju kaže da je ranije bilo opasno proći njome, ali da se sada vidi napredak. Park "Čair" šetalište za pse Okolina Niša bogata je šumama; foto: Vanja Keser

U Evropskoj uniji se, usled procesa urbanizacije, sve veća pažnja poklanja prirodi i njenim dobrima, a naročito onima koji se nalaze u gradovima. Tako je niški arhitekta uporedio situaciju u Nišu sa onom u Gracu jer je, kako kaže, najduže živeo u ovim gradovima, a i slične su veličine.

U Gracu se poklanja velika pažnja parkovima. Jedni su nastali spontano, drugi planski, ali taj odnos prema zelenilu, prema uređenju parkovskih površina ima visoko mesto u društvu. Nekada se čak ide dosta daleko, pa se organizuju čitave protesne akcije, kada zbog radova mora nešto od zelenila da se ukloni - pojasnio je Redi.

Anketa
On je ocenio da se ovde radi o tome da Austrijanci parkove shvataju kao nešto što je dragoceno čoveku, sa stanovišta ekologije i zaštite životne sredine.

Inače, koliko se pažnje u Evropskoj uniji pridaje očuvanju postojećih, ali i pravljenju novih parkova, govori i to što oni imaju svoj dan - 24. maj. U Federaciji nacionalnih parkova Evrope, kažu da Evropski dan parkova, koji se praznuje i u našoj zemlji, služi da podseti ljude na prirodne lepote i koliko ih je važno čuvati, a propraćen je najrazličitijim akcijama.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ima boljih

    15:24 // 25. 5. 2017.

    Ovaj lik je proslost. A i nije strucan za sve oblasti. Dokaz je ona skalamerija u Obrenovicevoj. Nema svetlobraon suncobran.

  • Има посла, има. Шта је са Покретом Горана у Нишу?

    19:49 // 24. 5. 2017.

    Заштитити коначно културно историјски, али и зелени комплекс Старог гробља под Горицом . На њему има пуно трулих и болесних стабала о којима нико не брине. Уклонити их, а онда засадити нова стабла. Такође, порте старих нишких православних храмова потребно је оплеменити новим стаблима (Св. Николе и Св. Пантелејмон, првенствено), круг Клиничког центра и Војне болнице, али и паркове код Железничке ст

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: