Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 22. 1. 2019.

| Društvo

Redovnim pregledima protiv raka grlića materice

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja
U niški Dom zdravlja pozivaju se žene od 26 do 64 godine; foto: JV/J. A.

U samom evropskom vrhu nalazi se Srbija po broju onih koje umiru, kao i onih koje oboljevaju od raka grlića materice. Redovni pregledi najbolji su način da se bolest rano otkrije i izleči, zbog čega se organizuju pozivanja žena na preglede, ali je, navode lekari, odziv na već zakazane preglede i dalje mali.

Prema podacima iz 2012. godine, rak grlića materice bio je šesti najčišći oblik kancera u Evropi, iako se njegov nastanak može preduprediti. Zato, čitava ova sedmica posvećena je podsećanju žena na važnost redovnih pregleda, pošto je u toku Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, pod sloganom "Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice'".

Kako bi se povećao broj žena koje redovno (na tri godine) odlaze na preglede, u Srbiji se od 2012. godine sprovodi organizovani skrining grlića materice. On podrazumeva pozivanje na pregled, a Ana Stefanović iz Centra za promociju zdravlja apeluje na žene da se ovom pozivu i odazovu.

U niškom Domu zdravlja se organizovani skrinig obavlja od 2013. godine. Žene se pozivaju na već zakazane preglede, tako da nema čekanja, naglašavaju lekari, a u Nišu se tokom prošle godine odazvalo nešto više od 66 % njih.

Svest za individualni odlazak na preventivne preglede u našoj zemlji nije na visokom nivou. Zato se žene organizovano pozivaju jednom u 3 godine i u zakazano vreme u Domu zdravlja im se radi papa test - priča Stefanović.

Tek trećina karcinoma grlića materice otkrije se na vreme, kaže Stefanović, kada je lečenje znatno lakše. Sa druge strane, po istraživanju Evropske mreže registra za rak, 50 % manja smrtnost od raka grlića materice je kod onih žena koje odlaze na redovne skrininge, s obzirom na to da se humani papiloma virus (HPV) tada mnogo lakše leči.

Tada promene na grliću uzrokovane humanim papiloma virusom nisu uznapredovale i te maligne ćelije nisu dublje prodrle u sluzokožu i nije došlo do invazije - ispričala je Stefanović.

Za prevenciju raka grlića materica postoji i vakcina, koju je, priča predsednik Udruženja ginekologa - onkologa Srbije Aljoša Mandić, Svetska zdravstvena organizacija kategorisala kao “ekstremno bezbednu”. Trebalo bi je primiti u školskom dobu i mnoge zemlje imaju tu mogućnost, kaže Mandić, ali ne i Srbija.

Poštovane dame, neka vam ova nedelja bude podsetnik da pomislite nekad na svoje zdravlje od silne brige za najbliže. Rak grlića materice je bolest koja se može prevenirati, ali o tome odlučujete vi. Struka je rekla svoje - rekao je Mandić.

Ipak, sama vakcinacija ne pruža 100 % zaštitu od oboljevanja, pa su pregledi obavezni čak i za vakcinisane žene.

Upravo organizovani skrinig značajno je redukovao broj obolelih i preminulih od ovog raka u Finskoj. Ova Skandinavska zemlja nalazi se, prema istraživanju Evropske mreže registra za rak, na suprotnom kraju u odnosu na Srbiju, pošto svega 55 žena godišnje umre od ovog tipa raka.

Ono u čemu se dve zemlje razlikuju je što se žene u Finskoj na skrining pozivaju još od sedamdesetih godina, pa se ovaj običaj ustalio, navodi se u Finskom registru za kancer, te se na preglede sada odaziva oko 70 % žena.

Najčešće se na skrinig pozivaju žene između 30 i 60 godina, ali se sada nastoji da se gornja granica proširi, pa se zavisno od ustanove negde pozivaju i žene starije od 60 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lisa

    00:20 // 21. 5. 2019.

    Meni su preventivni pregled koji se radi na godinu dana tacnije ultrazvuk zakazali za tri meseca prosle godine. Tako da je suvisno reci bilo sta vise.

  • Aleksandra Jovanovic

    21:52 // 22. 1. 2019.

    Bas ste me lepo nasmejali,jos kad bi ti lekari iz D.Z. hteli da zakazuju a ne salju u privatne ordinacije gde rade...Kada se ne bi vecno cekalo mozda bi bilo manje obolelih.Zato gospodin direktor umesto da se slika,bolje neka kontrolise rad ginekologa da bi zene koje ne mogu da plate kod privatnika dosle na red u razumnom roku,mozda bi onda nesto sprecili i navreme lecili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: