Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 13. 6. 2013.

| Društvo

Regionalna deponija i budžet na Skupštini

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
DSC-0475.JPG

Završni račun budžeta opštine Svrljig za 2012. godinu i Odluka o donošenju regionalnog plana upravljanja otpadom Nišavskog regiona, bile su dve tačke na sednici Skupštine opštine Svrljig o kojima su odbornici najviše diskutovali odbornici.

Načelnica Odseka za finasije Marina Savić je, obrazlažući Odluku o završnom računu, rekla da je izvršenje budžeta znatno bolje nego prethodnih godina, da su sredstva raspoređena prema potrebama i zahtevima korisnika i da se poslovalo domaćinski, posebno kada je reč o izdvajanju sredstava za kapitalne projekte. 

Odbornici opozicije imali su niz primedbi na budžet koji je ostvaren sa skoro 90 procenata, a Radovan Mitić, šef odborničke grupe SPS je podsetio da je malo izvornih prihoda u budžetu i da ništa ne znači to što su oni realizovani sa 106 procenata, kada čine samo 1,5 posto ukupnog budžeta. Dragan Petrović (SNS) rekao je da je transfer iz republičkog budžeta nesrazmerno veliki i da nije korišćen kao zamajac za razvoj privrede, već je trošen na manje važne stvari. Goran Jeremijić (SNS) je, kao i ostali opozicioni odbornici, izrazio sumnju u reviziju završnog računa budžeta za 2012. godinu od strane privatne revizorske kuće i najavio čak i tužbu pred nadležnim sudom jer smatra da postoje vidna neslaganja računa u pojedinim kontima, što je načelnica za finansije je demantovala. 2 Marina Savić, načelnica Odseka za finansije

Što se tiče učešća u osnivanju i poslovanju Regionalne deponije „Keleš“, na teritoriji Doljevca, u čemu učestvuje sedam okolnih i sve gradske opštine Niša, rukovodilac Regionalne razvojne asocijacije Jug Bojan Avramović objasnio je odbornicima zakonsku neminovnost i brojne ekološke prednosti rešavanja problema otpada na ovaj način, pa su svi odbornici ove dve odluke prihvatili bez primedbi.

Diskusije su se vodile oko rešavanja divljih deponija, posebno na seoskom području gde sada nema organizovanog prikupljanja otpada. Uzimajući u obzir finansijsku stranu, učešće u Regionalnoj deponiji bi Opštinu Svrljig koštalo, po nepreciznim proračunima, oko milion dinara, što bi bio samo deo sredstava za izradu planova i otkup zemljišta, ali bi kasnije teret odvoženja smeća do deponije u Doljevcu pao na građane, što bi u nekoj meri povećalo sadašnju cenu izvoženja smeća koja se plaća Komunalnom preduzeću.

3 klikni za uvećanje U nastavku sednice odbornici su usvojili izmene statuta javnih preduzeća Direkcija za izgradnju Svrljiga i JKSP „Svrljig“ i dali saglasnost na njihovu primenu, razrešeni su stari i imenovani novi članovi Nadzornog odbora Komunalnog preduzeća i Upravnog odbora Direkcije za izgradnju, kao i članovi Školskog odbora Srednje stručne škole „Dušan Trivunac Dragoš“ u Svrljigu.

Kroz odbornička pitanja Milan Videnović (DS) je istakao problem taksi stanice kod gradske autobuske stanice i pitao zašto Upravni odbor Predškolske ustanove "Poletarac" nije zamenjen, iako mu je mandat istekao pre nekoliko meseci. Saša Tubić (URS) je pohvalio angažovanje JKSP "Svrljig" u čišćenju i sanaciji Ulice Riste Vujoševića, kao i angažovanje na sređivanju javne rasvete u Svrljigu i zatražio podatak o tačnom broju registrovanih taksi vozila u Svrljigu, a Radovan Mitić je opet postavio pitanje o izboru za savete mesnih zajednica u Svrljigu, uz tvrdnju da se oni obavljaju neregularno, a upozorio je i na stranačko zapošljavanje u opštini, pa je zatražio podatke o broju i imenima svih zapošljenih u svrljiškim javnim preduzećima i ustanovama.

Odbornici su odmah i dobili odgovore na neka pitanja, kao na primer da je sa izborom za savete mesnih zajednica sve regularno, da će parkiranje kod ulaza u autobusku stanicu biti zabranjeno, dok će odgovore na druga pitanja dobiti naknadno, u pisanoj formi.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: