Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 27. 12. 2016.

| Društvo

Regla, levka, dugan i vez svrljišku nošnju čine jedinstvenom u Srbiji

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Svrljiska narodna nosnja foto Aleksandar Kostic
Dvobojne tkanice, vez, i prsluk sastavni deo svrljiške nošnje; foto: A.K.

Iako se Svrljig sa svih krajeva graniči sa mestima gde je karakterističan torlački tip narodne nošnje, svrljiška se od njega razlikuje i po mnogo čemu je jedinstvena u Srbiji. Karakterišu je regla, levka, dugan, paunovo pero i cvet kovilj.

Ono što originalnu svrljišku narodnu nošnju izdvaja od one u Ponišavlju, Knjaževcu i na Staroj planini pre svega je jednostavnost. 2 gradska svrljiska nosnja sa reglom foto a.k. Gradska svrljiška nošnja sa reglom; foto: A.K.

Njenu autentičnost izgleda i izrade i danas od zaborava čuva Emina Stefanović. Emina ne samo da je jedina koja u ovom kraju izrađuje izvorni tip nošnje, već sa pravom može poneti epitet čuvara tradicije svrljiškog kraja.

Od svih izrađenih jeleka, suknji, marama, čarapa, i ona sama posebno izdvaja svrljiški način izrade za koji kaže da ga najlepšim čini upravo jednostavan izgled. Ističe da je sve više mladih zainteresovano za nabavku ovih kompleta, a da sve češće viđa detalje ili čak i ceo odevni predmet iz narodne nošnje, najčešće košulje, kao deo svakodnevne garderobe mladih.

U ženskoj svrljiškoj tradicionalnoj odeći Emina nam najpre pokazuje košulju-bluzu, takozvanu reglu. 3 radna svrljiska nosnja foto a.k. Radna ženska svrljiška nošnja; foto: A.K.

Ona je inače karakteristična kao prelaz iz narodne u gradsku nošnju i izrađuje se od tankog materijala, bez ikakvog veza, samo je jednostavno ukrašena najčešće plišanim trakama – kaže Emina.

Neskromno kaže da je Svrljig bio varoš pre mnogih u okruženju i da to dokazuje i nošnja njegovog kraja. Kao primer navodi upravo reglu i prsluke, odnosno nešto nalik sakoima za zimsku varijantu koje su Svrljižanke nosile kada bi krenule kroz čaršiju.

Jeleci u svrljiškoj nošnji izrađivali su se od pliša u crnoj ili drugim tamnijim bojama i na sebi, za razliku od drugih krajeva, nemaju nikakav vez. Ukrašeni su umereno, samo zlatnim ili srebrnim trakama.


Vez cvetova najbitniji detalj svrljiške nošnje

4 reljefasti vez uokviren crnim koncem foto a.k. Reljefasti vez obavezno uokviren crnim koncem; foto: A.K.Ispod jeleka, kada se ne nosi regla, obično je išla najčešće prtena košulja koja je opet blago ukrašena vezenim cvetovima. Upravo u tom vezu je najveća razlika u odnosu na sve nošnje iz drugih krajeva Srbije.

Vezeni cvetovi rađeni su reljefasto, odnosno vađeni su iglom bodovi prilikom veza i tako se dobija taj reljefasti izgled. Tako se i zovu – vadeni bodovi. U svrljiškoj nošnji obavezno su uokvireni crnim koncem, što je jedino još karakteristično u kosovskoj nošnji, ali u njoj nema cvetova, već pravilnih geometrijskih šara – kaže Emina.

5 SVRLJISKA NARODNA NOSNJA FOTO A.K. Svrljiška nošnja sa obaveznim paunovim perom i koviljem; foto: A.K.Inače, isti cvetovi se košulje bili su najčešće i na ženskoj marami u kojoj bi obavezno bilo udenuto paunovo pero i cvet kovilj.

Marama je u svrljiškoj nošnji isključivo bela, iako danas mnogi traže u izradi najčešće i žute, ali ta boja, kaže Emina, nije karakteristična za ovdašnju nošnju. Izuzeci u bojama marame pravili su se kod različitih prilika i starosne dobi žena koje su ih nosile.

Suknja koja se u ovom kraju još naziva i levka, protkana je svilom i satenskom ili plišanom trakom. Za svakodnevnu nošnju su ,kaže Emina, žene nosile i dugan, odnosno radnu suknju koja je najčešće bila dvobojna ili trobojna.

Uz vistan ili dugan se nosio drugačiji jelek. On je najčešće bio izrađen od konoplja ili pliša. Kao i svi delovi svrljiške nošnje, materijal je zavisio od godišnjeg doba, pa se leti nosila tanja, a zimi odeća od debljih materijala – kaže Emina.


“Ko je koliko para imao, toliko se i kitio”

Obavezni ukras u ženskoj nošnji, pored paunovog pera i kovilja, bio je i niz dukata oko vrata nanizan na crnoj traci i obavezno u neparnom broju, najčešće od 3 do 5 dukata. 6 Barla, pertlaši, prtena košulja i dvobojne tkanice kao deo muške svrljiške nošnje; foto: A.K.

Ko je koliko para imao, toliko se i kitio – kaže Emina.

U svrljiškoj izvornoj nošnji karakteristične su čak i čarape. Muške su vezene perlama i manistrama, dok su ženske heklane ili pletene, ali obavezno gustog mrežastog tipa.

Kod muške nošnje razlikuje se i košulja koja je, kako objašnjava Emina, u kragni slična ruskom tipu. Košulja ima blagi izrez, i sa vezom “pokrstice” samo oko vrata i izreza. U muškom tipu nošnje ističe se i šubara od kvalitetne meke kože, a Svrljižani su ovakav tip kape nazivali barla. 7 VEZ SVRLJISKE NARODNE NOSNJE NA KOSULJI FOTO A.K. Karakterističan vez na muškoj košulji svrljiške nošnje; foto: A.K.

Poslednje po čemu se, ne samo od torlačkog, već i od svih tipova nošnje razlikuje svrljiška jesu - tkanice. Bilo da su muške ili ženske, one su uvek rađene u samo dve boje i sa isključivo geometrijskim šarama, za razliku od drugih koje su uglavnom šarene.

Opanak “pertlaš” koga u Svrljigu izrađuje još jedino opančar Predrag Nikolić, bio je isključivi tip koji su Svrljižani nosili, dok su žene obuvale opanak koji je veštim rukama pleten samo napred i, za razliku od “pertlaša”, nije imao kaiševe za vezivanje.

8 stara svrljiska nosnja foto rade milisavljevic Svrljižani i Svrljižanke u nošnji na jednom od pastirskih sabora; foto: Rade MilisavljevićIako u Emininoj radionici postoje različiti tipovi nošnji koje izrađuje, ona naglašava da je najveće interesovanje ipak za autentičnom svrljiškom nošnjom jer je krasi ta jednostavnost. Osim nje, kako kaže, oni koji vole “kitnjasto” naručuju kosovski tip nošnje, ali se svrljiška izdvaja kao jedinstvena u Srbiji čije detalje čak i mnogi poznati kreatori iskoriste za svoje “moderne” modele. Ipak, kako naglašava, najčešće komplete nošnji naručuju kulturno-umetnička društva za koje svih ovih godina izrađuje namenski različite tipove nošnji iz svih krajeva Srbije.

Kaže da ima kupaca, ali i onih koji se interesuju da saznaju te osnovne razlike koje su im, dodaje, jasne tek kad nošnju vide uživo.

9 tradicionalni vez svrljiskog kraja foto a.k. Tradicionalni vez sa "vadenim" bodovima na svrljiškoj nošnji; foto: A.K.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Opštine Svrljig. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    11:35 // 28. 12. 2016.

    Sve ovo je dobra osnova za promociju turističkih potencijala opštine Svrljig, ali pitanje je gde su vidjene narodna nošnja i gastronomski specijaliteti, uz konkretne smeštajne kapacitete toga kraja. Nisam video na beogradskim ulicama ni jedan plakat, letak ili slično koji govori o promociji te opštine a nema promo materijala u hotelima, na aerodromu Nikola Tesla. Ovim putem upit za nadležne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: