Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 3. 3. 2010.

| Društvo

Reke se povlače

Autor:Lj.U.Izvor:Južne vesti
foto: Ivica Stanojević

Vodostaji na rekama u Srbiji su uglavnom u stagnaciji ili u blagom opadanju.

Jedino nivo Belog Timoka blago raste zbog prelivanja Grliskog jezera, ali je ispod nivoa redovne odbrane od poplava i ne preti da ugrozi naselja.

Zbog smirivanja situacije ekipe za vanredne situacije uglavnom su povučene sa terena. Izuzetak je Bovansko jezero kod Aleksinca, gde se dežurstva nastavljaju i situacija prati iz sata u sat.

U opštini Aleksinac šteta se tek procenjuje ali se zna da se pod vodom našlo oko 200 objekta i blizu 2.000 hektara zemljišta.

Bujica je srušila ili oštetila neke manje mostove, ali su oni veći odoleli vodenoj stihiji.

Ministarka za NIP, Verica Kalanović, obišla je Aleksinac, Sokobanju i Zaječar i dogovorila sa opštinskim vlastima da se odmah krene u izradu projekata za sanaciju, za šta će iz NIP-a biti izdvojena interventna sredstva.

Voda koja se prethodnih dana izlila u topličkom kraju zamutila je bunare u selima Đakus, Samarinovac i Pejkovac, pa se stanovništvo pijaćom vodom snabdeva iz cisterni. U selu Pejkovac poplavljen je lokalni put pa su meštani morali da probiju nasip kako bi voda otekla.

Inače, opštinska komisija procenila je da šteta u opštini Žitorađa, gde je poplavljeno na stotine hektara oranica, plastenika i kuća, iznosi 30 miliona dinara. Šteta pričinjena usevima procenjena je na 17 miliona, dok se ostatak odnosi na štetu na stambenim objektima i pomoćnim zgradama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: