Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 5. 3. 2018.

| Društvo

Reke se vraćaju u korita, u porastu Južna Morava kod Aleksinca

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
nisava
Nišava se vraća u korito; foto: Vanja Keser

Nakon što su Južna Morava i Toplica, Pusta i Kutinska reka izlile juče, situacija se danas smiruje i reke na jugu se povlače u svoja korita.

Kako kaže direktor Vodoprivrednog centra (VPC) Morava, Javnog vodoprivrednog preduzeća Srbijavode Dragoljub Miljojković, gornji tok Južne Morave je u stagnaciji, dok je u porastu na području Aleksinca i Mojsinja.

Na području Aleksinca i Mojsinja je na snazi vanredna odbrana od poplava. Ništa nije rizično. Ostali vodotokovi su ili u stagnaciji ili u opadanju. Nemamo procena da će biti nekih većih problema - kaže Miljojković.

Napominje da nema velikih opasnosti od poplava, da je Nišava stabilna, kao i da su brane u kontrolišanom ispuštanju.

Predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović kaže da se situacija smiruje, te da je Jelašnička reka u opadanju, a da se Kutinska vratila u svoje korito.

Ostale su posledice poplava koje treba da saniramo. Stena se odronila na ulazu u Sićevo, tamo su već ekipe koje procenjuju kako da je uklone. Treba da se reše i potporni zidovi koje je odnela reka i koji su popustili. Ima ih u Proseku, u Čukljeniku i u još par mesta - kaže Jovanović.


U Doljevcu mirno

Situcija je od jutros mnogo povoljnija i u Doljevcu gde je juče proglašena vanredna situacija. Prema rečima predsednika Opštine Gorana Ljubića reke se polako smiruju.

Pusta reka je opala za metar i po sigurno. Krećemo polako da rešavamo posledice. Pomažemo onima koji imaju vodu da se to ispumpa. Kažu da će kiša ponovo, tako da nam je sad prioritet da očistimo kanale koji su zapušeni - kaže Ljubić.

Napominje da je u Šarlincu, gde je juče bilo kritično, pojačan bedem, kao i da je rešen problem kod Gerontološkog centra.

Pukovac je bio kritičan, ali za to smo sami krivi. Niko nije došao iz Beograda ili Niša da baca svašta u kanalu - kaže Ljubić.


Upozorenje RHMZ-a

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će narednih dana vodostaju na slivu Južne Morave biti u većem porastu.

Navode i da će vodostaji prevazići granicu vanredne odbrane od poplava na Toplici kod Doljevca, na Veternici kod Leskovca i na Južnoj Moravi kod Mojsinja, a na Jablanici, Pustoj reci i Vlasini kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: