Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 13. 12. 2021.

| Društvo

Rekonstruisana pruga, a vozovi od Niša do Zaječara i dalje putuju oko 4 sata

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
pruga
I pored rekonstrukcije pruge, putovanje traje skoro 4 sata; foto: A. Kostić

Posle dve i po godine od kako je počela rekonstrukcija i obustavljen saobraćaj, konačno su rekontruisanom prugom od Niša do Zaječara počeli da idu putnički vozovi. Iako je pruga obnovljena, obećanje da će brzina vozova biti 90km/h nije ispunjeno, već se oni i dalje sporo kreću, pa im tako kao i ranije treba skoro 4 sata da pređu 108 kilometara.

Pruga izgrađena 1922. godine dugo je čekala na obnovu, a rekonstrukciju je ubrzao pritisak javnosti nakon što su se 2019. godine za samo mesec dana dogodila četiri iskliznuća cisterni.

Osim toga, vozovi na nekim deonicama mogli da se kreću svega 10 do 20 km na sat, pa su februara 2019. godine godine kada je počela rekonstrukcija nadležni obećali da će se brzina povećati.

Rekonstrukcijom pruge Niš - Zaječar brzina vozova biće povećana na projektovani nivo do 90 km na sat, osovinsko opterećenje biće povećano sa sadašnjih 18 tona po osovini na 22,5 tona - moći će da saobraćaju duže i teže železničke kompozicije - rečeno je tada.

Međutim, vreme vožnje ostalo je i dalje dugo. Za oko 100 kilomentara, potrebno je oko 4 sata putovanja. Tako, prema redu vožnje, ukoliko krenete iz Niša u 11:05, stižete u Zaječar u 15:03. I putovanje od Niša do Svrljiga je takođe isto, ako ne i duže - putuje se više od jednog sata.

Putnički saobraćaj na ovoj pruzi počeo je da se odvija juče, a da javnost i mediji nisu prethodno obavešteni o tome.

red vožnje Red vožnje; foto: printscreen

Na sajtu preduzeća Infrastrukture železnice je u red vožnje od nedelje uvrštena i relacija Niš-Zaječar, a polasci su tri puta.

Iz tog preduzeća su potvrdili Južnim vestima da je saobraćaj pokrenut, a javnost još nisu obavestili jer im je, kažu, nevreme odvuklo pažnju. Novinari očekuju i odgovor na pitanja o brzini vozova, nosivosti, kao i da li uopšte ima putnika, jer najave nije bilo.


Najavili saobraćaj za leto, vozove ipak sačekao sneg

Još jula su iz preduzeća najavili da će saobraćaj na pruzi između Niša i Zaječara biti pokrenut avgusta. Međutim, putnički vozovi su prespavali i leto i jesen. Kretali su se samo teretni vozovi.

pruga Pruga dobila novi sjaj, a vozovi staru brzinu; foto: A. Kostić Da li je završena kompletna rekonstrukcija pruge i kada, takođe su pitanja na koja čekamo odgovor.

Inače, rekonstrukcija 108 kilometara pruge je trebalo najpre da bude završena još avgusta 2020. godine. Kasnije je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića najavio kraj radova za jun 2021. godine.

Ni to se nije desilo, a razlog je, kako su tada rekli iz Železnice, pandemija zbog koje su imali probleme sa nabavkom dovoljno tucanika potrebnog za remont.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Stojanovic

    15:01 // 15. 12. 2021.

    Knjaževac - Zaječar pre rekonstrukcije 40 km/h, a posle 30 km /h. Putuje 2h.

  • Jok ja

    08:52 // 15. 12. 2021.

    Ja bih pustio žvalavog da se provoza tom rekonstruisanom prugom do Zaječara, brzinom od 90 km na čas.
    Ako on pohvali radove onda će to značiti da je pruga sigurna.

  • Dragan Cvetković

    23:02 // 13. 12. 2021.

    Dobro je da idu vozovi, proverite da li je i to tačno? A koliko sam pimetio nema voza za Leskovac i Vranje?

    • Seljak

      07:58 // 14. 12. 2021.

      @Dragan Cvetković - ima, ima, ali zbog brzine ti nisi primetio. Da bi stao u Leskovac, već od Pečenjevce mora ručnu da vuče koliko brzo leti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: