Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 13. 12. 2019.

| Društvo

Rekonstruisana trećina “opasne” pruge između Niša i Zaječara

Autor:J. Adamović, A. KostićIzvor:Južne vesti

Osam meseci traje rekonstrukcija pruge sa koje su pre skoro godinu dana četiri puta ispadale cisterne sa opasnim materijama, čak i kada je bila zatvorena, a zbog koje je niško selo tada evakuisano. Od planiranih 108 km, kažu u Infrastrukturi železnice, do sada je sređeno oko 34 km. U Svrljigu radove privode kraju, a osim pruge renoviraju i železničke stanice.

Rekonstrukcija zeleznice 11 decembar 2019; foto: A. Kostic Kažu da rekonstrukcija ide po planu i da bi trebalo da bude završena do 20. avgusta sledeće godine; foto: A. Kostić Pruga Niš - Zaječar izgrađena je još 1922. i godinama nije obnavljana, a stručnjaci su je opisali kao "trulež preko kojeg nije smelo da se vozi". Ipak, preko njenih šina osim vozova prolazile su i cisterne sa opasnim materijama koje su početkom ove godine čak četiri puta isklizale.

Rekonstrukciju su ubrzali meštani Jasenovika, sela koje je evakuisano zbog opasnosti od curenja amonijaka iz cisterne. Iako su radovi zvanično počeli krajem februara, više od mesec dana skoro ništa nije urađeno, te je početak radova zapravo početak aprila. Rekonstrukcija zeleznice 10 decembar 2019; foto: A. Kostic Kažu da rekonstrukcija ide po planu i da bi trebalo da bude završena do 20. avgusta sledeće godine; foto: A. Kostić

Od tada je obnovljeno 33,7 km, kažu u Infrastrukturi železnice, a obnovljena je deonica između Matejevca i Knjaževca.

Izvršeno je mašinsko regulisanje koloseka i dopuna tucanika. Duž ove deonice urađeno je ili je u završnoj fazi ukupno 28 putnih prelaza. U železničkoj stanici "Gramada" rekonstruisan je treći kolosek, a završeno je i devet tunela ukupne dužine 526 metara. Trenutno se u tunelu Gramada radi zamena tucanika, čiščenje drenažnog kanala i montaža "polja" (pruga sa pragovima) od po 20 metra, koja će biti položena u tunelu - odgovaraju iz Infrastrukture železnice.

U ovom preduzeću kažu i da su već rekonstruisani i zamenjeni pragovi na 18 mostova i isto toliko čeličnih propusta između Niša i Zaječara. Rekonstrukcija zeleznice 3 decembar 2019; foto: A. Kostic Kažu da rekonstrukcija ide po planu i da bi trebalo da bude završena do 20. avgusta sledeće godine; foto: A. Kostić

Radovi se privode kraju u Svrljigu, gde obnavljaju i železnička stanicu, fasadu i unutrašnjost zgrade. Jedan od radnika na terenu kaže da će uskoro izaći iz Svrljiške klisure i nastaviti remontovanje pruge ka Knjaževcu.

Dobar deo Svrljiške klisure je urađen, idemo sada ka Miljkovcu i izlazimo iz svrljiške opštine. Teritorija Svrljiga je skoro pa završena. Svuda se rade betonski pragovi osim na mostovima gde se rade novi drveni pragovi - navodi radnik.

Iz Infrastrukture železnice kažu da rekonstrukcija pruge koja je bila odlagana decenijama sada ide po planu, pa bi trebalo da bude završena u roku - 20. avgusta sledeće godine i da će nakon toga biti i otvorena za saobraćaj.

Rekonstrukcija zeleznice 8 decembar 2019; foto: A. Kostic Kažu da rekonstrukcija ide po planu i da bi trebalo da bude završena do 20. avgusta sledeće godine; foto: A. Kostić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slobodan

    00:10 // 12. 4. 2021.

    Obilaznica oko grada Nisa tek treba da se radi; nova trasa pruge ka Dimitrovgradu pratice zajecarsku prugu do pred Matejevac, pa ce se tu razdvajati. To je razlog sto nije radjena rekonstrukcija deonice Matejevac - Crveni Krst - znaci, nova pruga ka Dimitrovgradu bice i deo timocke pruge ka Zajecaru i Prahovu Pristanistu. Izgradnjom obilaznice oko Nisa Niska Banja gubi zeleznicku stanicu.

  • Ljuba

    17:33 // 15. 12. 2019.

    Pruga je iz 1922 ? Onda je deonica autoputa Knjazevac - Zajecar malo starija od zeleznicke deonice... Taj ceo kraj istocne Srbije moze da se konzervira i da postane muzej na otvorenom.

  • Вест је потребно допунити битним питањима

    19:03 // 14. 12. 2019.

    Нигде у тексту Железница није споменула замену старих скретница као ни обнову доњег строја тј. земљаног насипа по коме се полаже пруга?!Ово важно питање нису поставили ни новинари?!Старе скретнице успоравају саобраћај због лошег стања тј. безбедности.Нигде се такође не спомиње уградња новог сигнално сигурносног система и телефонских веза на овој прузи што би требало да обезбеди безбедност и брзину

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: