Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 20. 5. 2022.

| Društvo

Rekonstruiše se glavna železnička stanica u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
voz
U toku tender za izradu tehničke dokumentacije i nadzor; foto: arhiva JV

Glavna niška železnička stanica u lošem je stanju - krov i plafoni prokišnjavaju, a bravarija, instalacije i zidovi su dotrajali, pa će sve to biti promenjeno, najavljuju nadležni. Železnička stanica "Crveni Krst" u Nišu u nešto je boljem stanju, ali iz Infrastrukture železnice Srbije ocenjuju da obe zahtevaju rekonstrukciju i zato predstoji tender.

Osim prokišnjavanja u kancelarijama otpravnika vozova, kako kažu, bravarija na glavnoj železničkoj stanici više nije energetski efikasna. Kao uzroke stanja u kome se nalazi stanica navode neadekvatno održavanje, protok vremena i loša tehnička rešenja.

Glavna železnička stanica u Nišu je projektovana i izgrađena kao moderan i funkcionalan objekat. Protok vremena, neadekvatno održavanje, loša tehnička rešenja pojedinih sklopova (pre svega krovnog pokrivača) doveli su do velike devastacije i oštećenja unutrašnjeg prostora, tako da su trenutni uslovi zaposlenih u veoma lošem stanju - objašnjavaju iz Infrastrukture železnice Srbije.

Zato bi trebalo da krov i tavan budu sanirani i da kompletna bravarija bude zamenjena novom. U planu je i da se otklone oštećenja na svim zidovima i plafonima, da se gelenderi očiste i premažu bojom.

Kako je istaknuto, biće rekonstruisane vodovodne i kanalizacione instalacije u prizemlju, na prvom i petom spratu, a u toaletima će biti zamenjene sanitarije i pločice.

Planira se i detaljan pregled elektroinstalacija i sanacija svih oštećenja, kao i zamena postojećih svetiljki led panelima.

Iako je u nešto boljem stanju, radovi su neophodni i na Železničkoj stanici "Crveni Krst", ističu iz Infrastrukture železnice Srbije. Dodaju da je stolarija i tamo dotrajala i da će bez hitne intervencije uskoro da bude neupotrebljiva.

Oštećeni su i zidovi u hodnicima, pločice u toaletima i podovi, pa će i to da bude zamenjeno. Kao i na glavnoj, planira se i obnova gelendera i kompletna zamena sanitarija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija.

Nije poznato kada će radovi početi, koliko će trajati i koliko će koštati. Raspisan je tender za izradu tehničke dokumentacije i nadzor, koji bi trebalo da bude otvoren do 13. juna, a izabrani ponuđač imaće 60 dana da odradi taj deo posla nakon što sa Infrastrukturom železnice Srbije potpiše ugovor.

Tom javnom nabavkom obuhvaćene su još 53 železničke stanice u Srbiji, a ukupno je izdvojeno 30 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Бојан Ранђеловић

    17:09 // 27. 5. 2022.

    Као што сам већ раније напоменуо, прикладније би било написати ОБНАВЉА се него реконструише. Јер ово друго значи да се прави потпуно иста зграда, на основу нацрта и планова. У ствари, истрошени инвентар се замењује новим и обнављају се поједини простори у згради.

  • Aleksandar

    12:16 // 23. 5. 2022.

    Samo da nam zamazu oci jer su sve dobre kompozicije preneli na liniju BG-NS, Nišu ostale stare kompozicije bez klime. Uz to, ukidaju i sve brze vozove na relaciji Niš - Beograd. Dakle, od 1. juna do Beograda voze samo putnicki, 6 sati klaj-klaj po redu voznje, ako kasni moze da bude i 8 sati. Koj će nam đavo stanica kroz koju ne prolaze vozovi?

  • Gaga

    10:55 // 22. 5. 2022.

    Iz Centra grada treba izmestiti tererne,expresne I brze vozove,a postojecu zel.infrastruk.prilagoditi za buduci prigrad.-gradsku zel.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: