Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 4. 10. 2022.

| Društvo

Rekonstrukcija i dogradnja Bolnice u Aleksincu - šta je sve planirano

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Bolnica Aleksinac
Dugo najavljivana rekonstrukcija aleksinačke Bolnice možda počne sledeće godine; foto: JV

Do kraja ove godine bi trebalo da bude završen projekat rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice u Aleksincu, koja od izgradnje 1976. godine nije kompletno renovirana, a direktor Goran Vidić kaže da očekuju da radovi počnu sledeće godine. Pojašnjava da će nakon rekonstrukcije biti bolji uslovi za dijagnostiku i lečenje pacijenata, ali i nesmetan rad svih odeljenja.

Firma "Pro-ing" iz Novog Sada projektuje dugo najavljivanu rekonstrukciju i dogradnju aleksinačke Opšte bolnice, navodi direktor Vidić, a rok za te radove, koji će koštati 35 miliona dinara, je kraj tekuće godine.

Planirana je rekonstrukcija zgrade stare hirurgije na ulazu u bolnički kompleks, kompletna rekonstrukcija zgrade Opšte bolnice, ali i izgradnja oko 8.000 kvadrata bruto površine na mestu gde se sada nalaze specijalističke ambulante, koja bi toplom vezom bila spojena sa postojećom zgradom Bolnice.

Bolnica Aleksinac 1; foto JV Od osnivanja 1976. zgrada nije kompletno renovirana; foto: JV Vidić pojašnjava da će tako Bolnica dobiti 5 novih hiruških sala, novu kotlarnicu, prostoriju za tehničke službe, kao i sobe za smeštaj teže obolelih, odnosno pacijenata posle operacije.

Najavljenom rekonstrukcijom rekonstruisali bi se postojeći objekti same bolnice i objekti zgrade stare hirurgije, koji su u dosta lošem stanju, kada pričamo o zgradi stare hirurgije, a što se tiče same zgrade Opšte bolnice rekonstrukcija bi se svela na ispunjavanje standarda za pacijente i medicinske radnike u bolnici, odnosno, promene bi se svodile na to da dobijemo dvokrevetne i trokrevetne sobe sa mokrim čvorovima kako bi sam boravak pacijenata u Opštoj bolnici bio znatno olakšan - pojašnjava.

Vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je investitor ovog projekta, pa Vidić kaže da će u dogovoru sa njima, nakon što projektovanje bude gotovo, odrediti datum raspisivanja javne nabavke za izvođača svih radova.

Očekuje da to bude u prvoj polovini 2023. godine. Za sada ne zna koliko će građane ti radovi koštati i kada će zvanično početi. Bolnica Aleksinac 4; foto JV Direktor kaže da će pacijentima sve usluge biti dostupne na jednom mestu; foto: JV

Radove će finansirati Republika Srbija preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a koliko će sredstva biti potrebno za rekonstrukciju, tačno ćemo znati onog trenutka kada bude završeno projektovanje i tada ćemo dobiti premer i predračun radova koji treba izvesti - objašnjava.

A šta pacijenti da očekuju nakon rekonstrukcije i dogradnje Bolnice - direktor kaže sve usluge na jednom mestu, mnogo bolje opremljenom.

Takođe dodaje i nesmetan rad svih odeljenja, kako po pitanju dijagnostike, tako i po pitanju terapijskih procedura. Kompletna dijagnostika će se obavljati u jednoj zgradi, navodi Vidić, a uslovi za rad ambulanti i odeljenja biće neuporedivo bolji. Bolnica Aleksinac 3; foto JV Osim rekonstrukcije, planirana i dogradnja objekta u okviru Bolnice; foto: JV

Takođe, biće omogućene i nove terapijske i dijagnostičke procedure. Pre svega će biti završena zgrada za hemodijalizu, a potom zgrada nove bolnice. U zgradi nove bolnice obavljaće se kompletna laboratorijska i radiološka dijagnostika (CT, rentgen, UZ, mamograf). Očekujemo znatno racionalnije korišćenje svih resursa, pogotovu energetskih. Pacijentima će biti olakšan prilaz bolnici, parkiranje i obavljanje većine procedura na jednom mestu - navodi Vidić.

Inače pomenuta zgrada aleksinačke Bolnice je sagrađena 1976. godine, a kompletne rekonstrukcije nije bilo od osnivanja, kaže Vidić, već je samo zgrada Porodilišta renovirana pre 4 godine i više puta je rađeno uređenje mokrih čvorova, hodnika i bolničkih soba.

Takođe dodaje da su neke zgrade još iz 1893. godine, da su pod zaštitom i do danas je rađeno samo tekuće održavanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    07:17 // 9. 10. 2022.

    Nije mi jasno kako se ova ruina u Aleksincu naziva bolnicom...neke stale si savremenije od nje...ali da sacekamo prvo projekat,pa onda rekonstrukcija do kraja ovog veka...neke zgrade još iz 1893. godine, da su pod zaštitom i radjeno je tekuce odrzavanje...rok je kraj tekuce godine(veka)...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: