Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 12. 2. 2021.

| Društvo

Rekonstrukcija vranjskog parka kao “Čekajući Godoa” - kraj radova se i dalje ne nazire

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Vranje - park
Godinu i po dana kasnije se i dalje ne zna kada će park biti završen; foto: M. D.

Prekoračenje svih rokova bez ikakvog logičnog razloga, nepredviđeni troškovi, nezadovoljstvo građana, ćutanje vlasti, menjanje projekta, tako već skoro godinu i po dana izgleda rekonstrukcija gradskog parka u Vranju, ili kako Vranjanci opisuju “najduža rekonstrukcija najmanjeg parka”. Nema odgovora nadležnih na pitanje kome će probijanje rokova biti naplaćeno, kao što više nema ni preciznog roka za završetak.

Vranje - park foto: M. D. Oko parka je postavljena zaštitna ograda, a na ulazu tabla sa paradoksalnim natpisom “rok izvođenja radova 120 kalendarskih dana”, i tako od oktobra 2019. godine kada je sve počelo.

Dakle, prva faza radova je trebala da bude završena tačno pre godinu dana, ali je rok najpre produžen do 24. juna prošle godine, zatim do kraja građevinske sezone, a onda se rekonstrukcija gradskog parka provukla i kao kapitalni projekat za ovu godinu u nacrtu budžeta.

Vranje - park Staze se i dalje popločavaju; foto: M. D. U međuvremenu su novinari i građani od nadležnih dobijali krajnje nelogična, čak za inteligenciju uvredljiva objašnjanja zašto radovi kasne - bilo je krivo nevreme, padavine, epidemiološka situacija.

Iskrsli su i nepredviđeni radovi zato što su nadležni utvrdili da je drveće pustilo korenje preko nivoa na kome je planirano pravljenje staza kroz park, a rešenje je bilo podići staze kako bi se sačuvalo drveće i to poreski obveznici finansiraju sa 7,7, miliona dinara, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija koje je na početku radova učestvovalo sa 30 miliona dinara, odobrilo još 10 miliona za realizaciju druge faze, iako prva nije još završena.


Godinu i po dana kasnije naiziru se obrisi parka

Vranje - park foto: M. D. Napola popločane staze, napola izgrađena fontana i muzički paviljon, netaknuto dečije igralište i bez mobilijara, tako trenutno izgleda gradski park gde je sve to u prvoj fazi radova trebalo da bude završeno do kraja.

Prva faza radova podrazumevala je i podzemne hidrotehničke instalacije i elektroinstalacije, što je jedino urađeno do kraja.

Vranje - park foto: M. D. U drugoj fazi, kako je najavljeno na početku radova, planirana je izgradnja ogradnog zida oko parka i uređenje javne rasvete.

Podsetimo, gradski park u Vranju zauzima površinu od 7.000 kvadrata, a rekonstrukcija u obe faze vredna je 134 miliona dinara sa PDV-om. Vrednost radova u prvoj fazi, bez dodatnih troškova, je 51 milion dinara sa PDV-om.

Vranje - park foto: M. D. Inače, gradski park u Vranju jedan je od najstarijih u Srbiji, datira iz 1890. godine i podignut je na nekadašnjem turskom groblju.

Ovo je prva rekonstrukcija posle 130 godina od kako park postoji, a iako je do sada bila praćena brojnim problemima i preciznog roka kada će biti završen nema, gradonačelnik Vranja je prošle godine rekao da je zadovoljan dinamikom radova.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša

    14:36 // 13. 2. 2021.

    Sramota!!!
    Kao da imamo Central park u Vranju.
    Kinezi i Japanci bi ovo odradili za dve nedelje a ovim našim stručnjacima ni dve godine neće biti dovoljne.
    Tuga,čemer i jad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: