Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 6. 2. 2012.

| Društvo

Rekordna izlaznost u Školi za obrazovanje odraslih

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
prokuplje, skola

U januarskom ispitnom roku u Školi za obrazovanje odraslih u Prokuplju, izašlo je 16 učenika koji pohađaju konsultativnu nastavu. Prema rečima direktora Radmile Dimić, ovo je rekordna izlaznost po roku u poslednje tri godine.

- Imali smo dva učenika koji su polagali treći razred, tri učenika šesti, pet učenika sedmi i šest učenika koji su polagali osmi razred. Ovo je rekordna izlaznost po roku, gde obično izlazi od 5 do 10 kandidata – ističe Dimićev.

Ona naglašava da je interesovanje za završetak osnovnog obrazovanja poraslo od kako se ukazala potreba za radnom snagom u pojedinim privatnim firmama.

- Prema zakonu, svi građani moraju da imaju osnovno obrazovanje i niko ne može da se zaposli, ako nema bar osmogodišnju školu. Otuda poslednjih meseci i povećan broj kandidata koji upisuju školu jer se u pojedinim fabrikama otvorila mogućnost za zapošljavanje fizičke radne snage, ali je i za to neophodan uslov završena osnovna škola – naglašava Radmila Dimić.

Ona ističe da je kroz razne programe država omogućila da se odrasli doškoluju, ali je svest o neophodnosti obrazovanja i dalje na niskom nivou.

- Prema našem planu i programu, za jednu godinu polaznicima se pruža mogućnost da završe dva razreda. Pored toga, školovanje je potpuno besplatno, a po završetku osmogodišnje škole mogu da upišu i bilo koju srednju školu - dodaje direktorka.

U Školi za obrazovanje odraslih, ove godine je upisano oko 130 đaka, od toga od 1. do 8. razreda šezdesetak, a za konsultativnu nastavu od 5. do 8. razreda sedamdesetak učenika.

Inače, po statističkim podacima sa 8,71 odsto Toplički okrug zauzima jedno od prvih mesta po broju nepismenih u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na teritoriji okruga ima oko 1.000 prijavljenih koji se vode bez potpunog osnovnog obrazovanja. Međutim, nezvanično taj broj je mnogo veći i kreće se i preko četiri hiljade građana starijih od petnaest godina koji se vode kao nepismeni.

Trenutno u Prokuplju prema podacima romskih nevladinih organizacija ima oko pedesetak dece koja imaju između 9 i 13 godina, a koja nisu krenula u osnovnu školu. Najviše nepismenih u Toplici, više od 80 odsto, pripada starosnoj grupi od preko 50 godina.

U odnosu polova, žene su daleko iza muškaraca, od deset nepismenih - osam je žena.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: