Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 13. 6. 2019.

| Društvo

Rektor: Najavljena dogradnja PMF-a i iseljenje laboratorija sa Filozofskog

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
PMF
Planirana dogradnja PMF-a namenjena za laboratorije; foto: JV/J. A.

Višedecenijski problem sa prostorom koji imaju niški Filozofski i Prirodno-matematički fakultet mogao bi da bude rešen, najavljuje rektor Univerziteta Dragan Antić i kaže da postoji volja da se iz republičkog budžeta, uz pomoć kredita Evropske razvojne banke, finansira dogradnja PMF-a i njihove laboratorije konačno isele sa Filozofskog.

Filozofski fakultet Filozofski zbog laboratorija nema dovoljno mesta za svoje studente; foto: JV/J. A. Zbog brige za bezbednost studenata i zaposlenih, ali i zato što godinama nemaju dovoljno prostora za sve studijske grupe, sa niškog Filozofskog su nedavno ponovo apelovali da se laboratorije koje koriste studenti hemije konačno isele iz njihove zgrade. Sa PMF-a su tada rekli da to ne mogu da učine, jer nemaju para da izgrade prostor u kome bi ih smestili.

Da je rešenje ovog problema na vidiku, najavljuje rektor Antić, koji kaže da je ministar prosvete Mladen Šarčević rekao da će "pojačati" prostorne kapacitete fakulteta niškog Univerziteta, posebno onih koji imaju manjak prostora.

rektor Rektor kaže da je država spremna da plati dogradnju; foto: JV/J. A. Tu se kao problem pojavljuje PMF - Filozofski fakultet kada je u pitanju hemija, i ministar Šarčević je izjavio da je država voljna da finansira izgradnju dodatnih prostornih kapaciteta za PMF, takozvani laboratorijski deo, za koji postoji idejni projekat. Na taj način bi se oslobodio prostor na Filozofskom fakultetu i hemija bi dobila svoj prostor zajedno sa ostalim departmanima na PMF-u i na taj način rešavamo dva fakulteta - ističe Antić.

Kako se navodi u dopisu koji su novinari dobili, planirano je da se za ove namene uzme kredit kod Razvojne banke Saveta Evrope. Ipak, kada bi ova želja oba fakulteta mogla da se ispuni, rektor nije precizirao, jer se za to tek pravi strategija.

Novinari zasad nisu uspeli da dobiju komentar od v. d. dekana niškog PMF-a Vladimira Ranđelovića, koji je ranije rekao da država nema para za takvu investiciju.

Od Ministarstva prosvete i dalje nema odgovora na pitanja o tome da li će, kako i kada pomoći fakultetima da reše problem sa prostorom.


I DIF i FU imaju problem sa prostorom

Rektor kaže da ovo nisu jedini niški fakulteti koji "kubure" sa prostorom. Da smeste studente i zaposlene imaju problem i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Fakultetu umetnosti, napominje Antić, a s obzirom na to da su počeli da se realizuju neki republički projekti, očekuje da će rešiti i njihove probleme.

Postoji problem još nekih fakulteta kao što su DIF i Fakultet umetnosti koji imaju problem sa prostorom. Ako budemo spremili odgovarajuće projekte, siguran sam da će država omogućiti kroz sredstva od raznih evropskih investitora i banaka da se te izgradnje u narednom periodu realizuju - dodaje Antić.

Zasad je sve u fazi najava i ideja, za koje Antić nije mogao da precizira kada bi mogle i da se realizuju, ali se nada da će se u narednom periodu poboljšati uslovi na niškim fakultetima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kapisla

    08:12 // 12. 9. 2019.

    Eto vam zgrada i hala u bivšoj EI , zatim u bivšem MIN u.
    Takodjer Vulkan zvrji prazan...

  • Osisana ovca

    09:07 // 14. 6. 2019.

    Obecanje!

  • Pera

    07:17 // 14. 6. 2019.

    Nadjosmo smo resenje. Samo jos da ga sprovedemo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: