Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:06, 30. 1. 2018.

| Društvo

Renovira se kuhinja "Pčelice", mališanima samo suva hrana

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pčelica
Deca će imati adekvatnu zamenu - picu, kolače, pecivo; foto: JV/J. A.

I dok se roditelji žale da je nedopustivo da njihova deca narednih dvadesetak dana u vrtićima jedu “brzu hranu” zbog renoviranja kuhinje, direktorka Predškolske ustanove “Pčelica” Svetlana Mitić kaže da će deca imati adekvatnu hranu u zamenu za kuvanu, poput pice, kolača, mleka i jogurta i da kuhinju do kraja februara moraju da srede.

Narednih dvadesetak dana će mališani koji idu u vrtiće “Pčelice” morati kašiku da zamene pecivima, jer se po nalogu Sanitarne inspekcije renovira centralna kuhinja. Pojedini roditelji su nezadovoljni i kažu da je nedopustivo da deca koja ostaju i duže od 8 sati u vrtiću nemaju “kuvani obrok”. jelovnik Jelovnik za mališane u "Pčelici" narednih dana; foto: čitalac

Najlakše je skuvati viršle, dati pecivo ili podeliti deci rolnice. Stalno se govori o gojaznosti, o zdravim navikama i učenju dece da se ne hrane “brzom hranom”, a onda u vrtiću budu servirana jela koja ne zahtevaju kašiku. Mislim da “Pčelica” mora da nađe rešenje, jer mesec dana nije mali period - kaže zabrinuta majka.

Mitićeva pojašnjava da im je Sanitarna inspekcija još prošle godine dala nalog da renoviraju kuhinju, da su tražili da im se odloži taj rok, ali da do kraja februara ipak moraju da je saniraju, da im inspekcija ne bi zatvorila kuhinju.

To je neophodno i mislim da je to odlično da se kuhinja sredi i sve je to u interesu dece. Odlučili smo da to bude sada kada je raspust i kad veliki broj dece ide na zimovanje na Kopaonik, a manje ih je i zbog epidemije morbila, tako da je smanjen broj dece u vrtićima - navodi Mitićeva.

Kaže da je renoviranje u interesu i dece i ustanove i da će posao potrajati petnaestak, najviše 20 dana. Roditelji su obavešteni o tome i direktorka kaže da ne razume zbog čega se onda bune, jer će deca imati adekvatnu zamenu za kuvanu hranu.

Mi imamo nutricionistu koji je napravio jelovnik za sve te dane, potpuno je prilagođen uzrastu dece, tako da deca uopšte neće da trpe. Tu će biti i pice i različiti kolači, pecivo, mleko, jogurt, čak i čokoladno mleko, sve ono što bi im nadomestilo tu neku hranu - pojašnjava Mitićeva.

Radica Nikolić iz Sanitarne inspekcije kaže da hrana nije bila problem u "Pčelici" i da su im dali nalog da renoviraju pod koji je star, ali da je logično da će deca jesti suvu hranu, jer kuhinja neće raditi. Potvrđuje i da je "Pčelica" ponovo tražila da se produži rok za renoviranje, ali da im to nije dozvoljeno i da su u obavezi da do kraja februara srede pod u kuhinji.

Podsetimo, prema rečima roditelja, do sada su mališani u vrtićima za ručak jeli kuvanu hranu, kao što je grašak, pasulj, kupus, čorba, što im je mnogo značilo, jer deca veliki deo dana provode u obdaništu i bilo im je važno da se hrane zdravo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    18:36 // 30. 1. 2018.

    Dali su bre vise normalni,sta he ovo placamo vam ,da nam splacine deci podvaljujete ,sta nas briga kog djavola vi sredjujete obezbedite deci zdrav obrok ,koji djavo je ovo vise ,sramota,tak neko ko se setio te ideje njega sad treba da pita covek "sta sad" jel ovo bruka ili sramota?! Jeli je ovo pakistan???

  • milan

    14:18 // 30. 1. 2018.

    kom li je geniju u sred skolske godine palo na pamet da to radi ?? U normalnom drustvu to se radi kad je raspust i niko nebi ostetio,ili kad manje dece ima po vrticima tj leti... a ne oni sad nasli da to samo kod nas ima ccc

    • Roditelj

      21:56 // 30. 1. 2018.

      Ako pročitate obaveštenja na ulaznim vratima vrtića, videćete da u pčelici tvrde da je trenutno raspust (!!!) .

    • bojan

      23:33 // 30. 1. 2018.

      pa i sad je raspust ...zimski za vasu inf.

  • Marija

    12:47 // 30. 1. 2018.

    Neka naruce negde ketering kuvanu hranu da jedu deca i neka snose troskove....:) Naravno po nutricionisti i standardima za decu ...:)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: