Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:19, 31. 10. 2023.

| Društvo

Renoviran deo Doma u Kulini i izgrađeni novi paviljoni

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
IMG-20231031-WA0007
Novi i bolji uslovi za korisnike i zaposlene; foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Deo Doma za smeštaj odraslih u Kulini je renoviran, kažu da su izgrađeni i ženski i muški paviljon i da sledi renoviranje još jednog, zajedno sa kuhunjom i pekarom, a ukupna ulaganja u ovu ustanovu socijalne zaštite su veća od milijardu dinara. Otvaranju renoviranog Doma u Kulini prisustvovao je danas i ministar za socijalna pitanja Nikola Selaković koji je ocenio da je to "slika i prilika koliko Srbija napreduje".

Da će paviljoni u Domu za smeštaj odraslih "Kulina" dobiti novu fasadu, krov, stolariju i instalacije, kao i paviljone, a da će u rekonstrukciju biti uloženo više od 870 miliona dinara, najavljeno je pre dve godine, a kažu da je deo planiranih radova sada završen. IMG-20231031-WA0011 Novi i bolji uslovi za korisnike i zaposlene; foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Na dan domske slave Sveti Luka renovirani objekti su otvoreni, a tome je prisustvovao i ministar Selaković.

Vlada Republike Srbije je preko Ministarstva za javna ulaganja, ranije Kancelarije za javna ulaganja, uložila milijardu i 45 miliona dinara. Samo u ovoj godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u nabavku tehničke opreme, najviše za kabineta fizikalne terapije, ali i druge tehničke opreme neophodne za rad ove ustanove izdvojilo je 35 miliona dinara, dakle, kada sve saberete to je milijardu i 70 miliona dinara - rekao je Selaković.

Centralni i potkrovlje prvog ženskog paviljona su renovirani, navode iz Ministarstva, a izgrađeni još jedan za korisnice i muški paviljon. IMG-20231031-WA0014 Novi i bolji uslovi za korisnike i zaposlene; foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Sledi nam potpuno renoviranje D paviljona, zajedno sa kuhinjom, pekarom. To je, dakle, ono što je ostalo, još su uređenje i kućica za deinstitucionalizaciju i pripremu onih korisnika koji mogu da budu u nekom stepenu samostalniji - naveo je ministar.

Nakon obilaska uređenog Doma u Kulini ministar je ocenio da ni u čemu ne zaostaje za najrazvijenim državama zapadne, centralne ili severne Evrope, a očekuje se da bolje uslove za život ubuduće imaju korisnici koji su u teškom zdravstvenom stanju, kao i zaposleni koji o njima brinu.

Mogu slobodno da kažem da kada se uporedi naš bruto društveni proizvod, kada se uporede naša izdvajanja u socijalnu zaštitu i izdvajanja u tim državama - ovaj paviljon, ali i ovaj dom sve više i više prednjači u odnosu na te ustanove u razvijenom delu sveta - poručio je Selaković.

Njegov utisak je takođe i da je to "samo jedan od primera, jedna slika i prilika koliko Srbija napreduje", te da će zato biti i više para za socijalnu zaštitu građana.

Istakao je i da ulaganja ne znače samo za tehničko opremanje i bolje uslove u ustanovama socijalne zaštite, već i za uslove rada zaposlenih, a od 1. oktobra su i negovateljice dobile 5,5 % povećanje plata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saki

    19:31 // 31. 10. 2023.

    I ja sam negovateljica u jednoj socijalnoj ustanovi i dobila sam 5,5% povecanja na septembarsku platu. Zelim da se zna da to povecanje iznosi 2.400 din pa mi je sada plata citavih 44.200,00. Jupiiiiii

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: