Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 13. 4. 2017.

| Društvo

Renovirana pošta u Durlanu bez rampe za osobe sa invaliditetom?

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Pošta u Durlanu
Još nema informacija kada će biti otvorena; Foto: JV / V. M.

Poslovnica Pošte u Knjaževačkoj ulici, koju su počeli da se renoviraju sredinom decembra prošle godine, sudeći po spoljašnjem izgledu i dalje će biti nedostupna osobama sa invaliditetom, a ulazak će biti otežan i roditeljima koji voze decu u kolicima.

Iako je objekat u kome se nalazi poslovnica u Durlanu, koji je, prema prvim najavama, trebalo da bude renoviran i otvoren mesec dana, Pošta još ne radi, a stanovnici ovog dela grada se pitaju zašto objekat nije dobio rampu. Stepenice kojima ulaze korisnici su dobile novu ogradu i rukohvat, međutim, one su i uz te novitete i dalje prepreka pojedinim građanima da uđu i koriste usluge Pošte.

Zašto nisu uradili rampu za invalide i majke sa decom u kolicima u pošti u Durlanu koja se upravo renovira? Mislim da bi njihov odgovor bio potreban toj grupaciji stanovništva - kazao je jedan Nišlija.

Međutim, iako su novinari Južnih vesti poslali zvaničan dopis Pošti Srbije sa pitanjima hoće li na ovom objektu biti napravljena rampa, odgovora nema ni posle 3 nedelje.

U upravi Niške pošte nisu mogli da preciziraju kada će poslovnica u Durlanu ponovo biti otvorena.

Podsetimo, Pošta u Durlanu prestala je da radi 10. decembra prošle godine, kada su stanovnike ovog dela grada uputili na šaltere u zgradi Opštine Pantelej u Gutembergovoj ulici.


Institucije dostupne osobama sa invaliditetom samo na papiru

I dok su, prema rečima predsednice Niškog udruženja studenata sa hendikepom Jasmine Barać, u zemljama Evropske unije sve institucije dostupne osobama sa invaliditetom i da je to regulsano zakonskim propisima, u Srbiji i Nišu je situacija takva samo normativno.

Svuda u EU sve javne institucije su po zakonu dostupne, nigde nema kao kod nas da nema rampe. Čak je i kod nas regulisano Zakonom da su sve institucije dužne da omoguće prilaz osobama sa invaliditetom, ali je u praksi to drugačije - kaže Jasmina Barać.

Srbija je 2009. godine usvojila Zakon o potvrđivanju konvencije o pravima osoba sa invaliditetom koji je obavezuje da će "preduzeti odgovarajuće mere da osobama sa invaliditetom obezbede pristup, ravnopravno sa drugima, fizičkom okruženju, prevozu, informacijama i komunikacijama, uključujući informacione i komunikacione tehnologije i sisteme, kao i drugim pogodnostima i uslugama koje su otvorene odnosno koje stoje na raspolaganju javnosti, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama".

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    07:42 // 14. 4. 2017.

    Imaju oni sistem-sve sto ih pitas,a znaju da su pogresili,oni ignorisu!Zato i logicna pitanja ostaju bez odgovora!Znaci,ni za ni protiv,nego cute ko mulci!
    Posta je odavno,zbog duzine radova,nazvana-Skadar u Durlanu!

  • Nn

    19:43 // 13. 4. 2017.

    Verovatno nema dovoljno glasača invalida da bi se cimali oko njih

  • Bojan

    16:15 // 13. 4. 2017.

    Bitno je da su suvereni vladari pošta pupsovci i udruženja OI glasali za Vučka,a invalidi nek se snalaze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: