Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 1. 4. 2021.

| Društvo

"Reporteri bez granica" pozivaju nadležne da reaguju na opasnu kampanju protiv "Južnih vesti"

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
JV
Osude stižu i od međunarodnih organizacija; foto: JV

Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i Koalicija za slobodu medija osudili su nastavak opasne kampanju blaćenja Južnih vesti i glavne urednice tog medija Gordane Bjeletić, a povodom najnovijih natpisa na lažnom sajtu Južnih vesti. Nakon tog teksta i, kako primećuju iz domaćih udruženja i svetske organizacije, diskriminatorskog ponašanja gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kampanja je postala agresivnija.

Skoro 2 meseca je prošlo od kako se pojavio sajt koji imenom, dizajnom, logoom i bojama podseća na Južne vesti, a na tom portalu od početka su na naslovnoj strani natpisi u kojima se napadaju prave Južne vesti.

Cilj najnovijeg teksta na tom sajtu, kako tumače domaća i strana medijska udruženja, jeste blaćenje Južnih vesti i uredništva tog medija. juzne vesti "Južne vesti" ne odustaju od profesionalnog načina izveštavanja; foto: arhiva JV

"Reporteri bez granica" osuđuju opasnu kampanju blaćenja koja cilja Južne vesti i njihovu glavnu urednicu Gordanu Bjeletić. Lažni sajt Južnih vesti, stvoren ranije radi diskreditacije nezavisnih medija, objavljivao je laži, uvrede, manipulisane fotografijama i preteće komentare - naglašavaju iz ove Međunarodne organizacije.

Agresivna kampanja protiv Bjeletićeve i medija čiji je ona urednik, kako ističu iz "Reportera bez granice" i Koalicije, usledila je nakon što su prave Južne vesti ukazale na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da "neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave".

Stranica "blizanac" postala je agresivnija nakon što su lokalni zvaničnici zapretili novinarima Južnih vesti i odbili da odgovore na njihova pitanja - ističu iz "Reportera bez granica".

Reporteri bez granica osuda napada na JV Ukaziju da je kampanja postala agresivnija od kada je Sotirovski najavila da neće da odgovara na pitanja "Južnih vesti"; foto: screenshot; Zato iz te međunarodne organizacije pozivaju srpsku vlast da istraži pritužbe Južnih vesti i traže od ministarke kulture Maje Gojković da podrži novinare.

Osude napada na redakciju Južnih vesti stižu i od Koalicije za slobodu medija, oko koje su okupljeni Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Koalicija oštro osuđuje crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić koju lažni portal optužuje da "laže i manipuliše informacijama" i "ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu" - naglašavaju u saopštenju.

Sporni tekst koji se pojavio na lažnom portalu Južnih vesti, kako je za N1 rekao pravnik Rade Đurić, moguće je i treba ga dovesti u vezu sa izjavom gradonačelnice Niša i to pre svega sa aspekta posledica koje može da izazove.

Ukoliko takvi tekstovi optužuju novinare pravih Južnih vesti, izazivaju određene teže posledice kakve su krivična dela, pre svega mislim na verbalne pretnje, ugrožavanje sigurnosti… Onda je neophodno da nadležni organi povežu i tu vrstu događaja - kaže Đurić.

južne vesti Borba se nastavlja; Foto: JVMedijska udruženja ističu i da slučaj “lažnih” Južnih vesti nije usamljen, te da su se i ranije pojavljivali nekredibilni mediji, bez impresuma, kontakta i označenih vlasnika, kao i da takvi sajtovi niču svakodnevno sa jedinom svrhom da vode orkestriranu kampanju protiv zacrtanih neistomišljenika.

Svedoci smo da se tabloidne hajke i diskreditacija nezavisnih novinara nastavljaju svakodnevno u Srbiji, pa i uz pomoć ovakvih alata. Time postaje jasno da država nije stvarno zainteresovana za dijalog i saradnju sa novinarskom profesijom, kako bi zaštitila novinare i pružila im sigurnost i uslove za rad, već joj je cilj da utiša i isključi sve kritičke glasove koji u zemlji još postoje - upozoravaju iz medijskih udruženja.

Podsećaju i da su krađom identiteta Južnih vesti prekršeni i zakoni i propisi Srbije.

Kako je moguće da ovaj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe? - pitaju iz medijskih udruženja.

Iz Koalicije za slobodu medija ukazuju da su i u prošlosti novinari uspevali da otkriju vlasnike domena i da određene slične sajtove povežu sa ljudima bliskim vlastima, ali da takve procese nikada nije pokrenula, niti vodila država.

Prave Južne vesti, kako ističe glavna i odgovorna urednica tog medija Gordana Bjeletić, ostaju posvećene profesionalnom novinarstvu i posle najnovijih napada.

Branićemo se kao i od svih ranijih pritisaka i napada tako što ćemo pre svega nastaviti da radimo svoj posao. Svakako bi bio olakšan pukom primenom važećih zakona i reakcijom pravosudnih organa po prijavama koje smo podneli. Kako god da bude, ne odustajemo i ostajemo posvećeni profesionalnom novinarstvu. Čitaocima i kolegama zahvaljujemo na velikoj podršci - istakla je Bjeletićeva.

Inače, početkom februara pojavio se sajt www.južnevesti.info sa istim imenom i logoom koji godinama imaju prave Južne vesti. Novonastala kopija podseća na prave Južne vesti i dizajnom i bojama, ali ne i načinom na koji izveštavaju njeni novinari.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika

    23:10 // 1. 4. 2021.

    Nadao sam se i verovao da se ludilo tabloidizacije Srbije nikada iz Beograd nece preseliti u Nis. Ali, eto prevario sam se. I Nis je dobio svoj Informer, Kuriur,Alo, Telegraf... Nis je mala sredina i sve ce se pre ili kasnije saznati. Vi koji ste zarad politike krenuli na casne ljude iz Juznih vesti razmislite kako cete se osecati kad sve ovo prodje. Podrska dobrim ljudima iz pravih Juznih vesti.

  • Istina

    15:15 // 1. 4. 2021.

    PA NARAVNO DACE I PARE I IZJAVE VITKU RADOMIROVICU I ZVEZDANU MILOVANOVICU STRANACKOM KOLEGI. TOLIKO O NEZAVISNOM NOVINARSTVU, TOLIKO O TOME DA OPŠTINA FINANSIRA NARODNE NOVINE KAO OSNIVAC, ALI ONDA JE ZIVELO STO PORODICA OD PLATA IZ NOVINA A SAD FINANSIRA SEBE I VITKA

  • Čudesni dribling

    12:45 // 1. 4. 2021.

    Unazadi nas ova naprednjačka stoka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: