Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 16. 5. 2013.

| Društvo

Republički zavod odlučuje o logoru

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
logor-oranje.jpg
Radovi u logoru, foto: N. Ozimić

Svi koji brinu o niškom logoru dogovorili su se da konačnu reč, da li će ispred glavne logorske zgrade biti šljunak ili trava, da Republički zavod za zaštitu spomenika.

Kako pojašnjava kustos koji brine o niškom logoru Nebojša Ozimić, dopis je već poslat u Beograd, a odgovor se očekuje u narednih desetak dana.

- S obzirom da je logor kulturno dobro od izuzetnog značaja, on potpada pod Republički zavod za zatitu spomenika. Usaglasili smo se da zatražimo mišljenje od njih i to je kompromisno rešenje - kaže Ozimić.

Ovu ideju su pored Ozimića podržali i predstavnici JKP “Gorica”, kao i stručnjaci iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika. Prema rečima kustosa za desetak dana znaće se da li će ispred glavne logorske zgrade biti šljunak ili trava.

Podsetimo, problem je nastao kada su radnici Gorice, kako je rekao Ozimić, preorali dvorište logora sa idejom da vrate autentičnost ovom spomeniku, iako nisu konsultovali nikog pre toga.

- Nisu konsultovali nikog i priznali su tu grešku. Radili su po projektu Sime Gušića iz 2007. godine, ali Sima je više obraćao pažnju na enterijer, a ne na to da li će prašina štetiti posetiocima - objašnjava Ozimić.

On kaže da su radovi sada završeni i da je u dvorištu logora zemlja pomešana šljunkom. Logor je otvoren za posetioce, a tako će biti i u “Noći muzeja”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    21:08 // 16. 5. 2013.

    Kakva smo mi centralizovana drzava, sad neko u Beogradu treba da odluci da li ce se u logoru pokositi trava ili zasaditi cvece, smesno i zalosno.

    • Nebojsa Ozimic

      16:27 // 17. 5. 2013.

      Pogledajte ZAKON O KUTURNIM DOBRIMA REPUBLIKE SRBIJE i bice vam jasnije

  • Nebojsa Ozimic

    19:36 // 16. 5. 2013.

    @Jug, baš zato što je kustos radio svoj posao, napravljen je ovakav dogovor (pogledajte Zakon o kulturnim dobrima republike Srbije).Svojim komentarom ste oduzeli sebi pravo da se sutra,ako možda dođete na logor, žalite na puna usta prašine.
    @Predstavnik GO Crveni krst, ''poznati javašluk'' o kome pišete je Narodnom muzeju samo ove godine doneo tri nagrade od kojih je jedna najveća na nivou Grada. Nego, hladite vi i dalje noge u Nišavi i dičite se sopstvenim radom.Uzgred - ko Vas postavi u tu opštinu?

    • JUG

      10:34 // 17. 5. 2013.

      "...Radili su po projektu Sime Gušića iz 2007. godine...".
      Pa valjda je rekonstrukcija Logora i njegove nove postavke rađena po nekom planu. Ako je to plan Sime Gušića, kako navodite, onda je period od pet ili šest godina bio dovoljan da se uoči i ispravi greška, pre nego što se napravi šteta. "Čim sam video odmah sam reagovao" je, blago rečeno, neozbiljna odbrana.

  • Predstavnik GO Crveni Krst

    18:31 // 16. 5. 2013.

    @ JUG
    Vaša tvrdnja je apsolutno utemeljena u poznatom javašluku niškog muzeja. Pitam se ko postavi ovog direktora da uništi renome poznate ustanove.

    • DECO, UČITE ŠKOLU I BEŽITE IZ LUDARE

      21:28 // 16. 5. 2013.

      Реноме је урушен поодавно! Актуелни диша само докусурује то у години јубилеја 8о. година Народног музеја у Нишу! Сећа ли се неко у овом граду када је био расписан законски јавни конкурс за било које радно место у Народном музеју у Нишу? Иста је ситауција и са свим осталим установама културе, јавним предузећима, органима локалне самоуправе!
      Како су обележили век Пастеровог завода у Нишу (најстаријег на Балкану), век српске војне авијације и сл. Имају ли нешто истраживачког, новог и оригиналног или само copy - paste.?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: