Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 23. 11. 2017.

| Društvo

Republički zavod za zaštitu spomenika ne dostavlja informacije o Kazandžijskom sokačetu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Bager u Kazandžijskom
Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine; Foto: Marjan Cvetković

Iako su novinari Južnih vesti zvaničnim Zahevom za pristup informacijama od javnog značaja tražili od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture informacije o tome da li je Kopitareva ulica, poznatija kao Kazandžijsko sokače, pod zaštitom države, iz ove ustanove ćute.

Povod je bio nedavno vađenje kocke iz ove najvažnije turističke ulice u gradu, oko koje se povela polemika da li uopšte treba da menja izgled ili zadrži duh starog boemskog Niša, s obzirom na to da se u njoj poslednjih decenija nalaze samo kafane i kafići. Tabela Zavod za zaštitu spomenika Da li u ovo područje spada i Kazandžijsko?Foto: Screenshot Zavod za zaštitu spomenika

Ipak, iako na evidenciji Zavoda kao Prostorno kulturna istorijska celina nalazi i šire područje ulice Maršala Tita u Nišu, što je bio naziv za današnju Obrenovićevu ulicu, nije precizirano da li tu spada i Kopitareva.

Zahtev je Republičkom zavodu poslat još 1. novembra, a zakonski rok u kome su bili obavezni da odgovore je 15 dana. Ipak, do danas nikakav odgovor iz ove republičke ustanove nije stigao.

Inače, novinari su želeli da provere da li su ispoštovane sve zakonske procedure pre rekonstrukcije ulice, ukoliko je ona pod zaštitom države.

Podsetimo, vađenje kocke iz Kazandžijskog počelo je upravo 1. novembra, a kako su tada najavili iz gradske vlasti, radovi bi trebalo da budu završeni za najviše 2 meseca.

Posle rekonstrukcije, ulica bi trebalo da ima kocku samo po sredini, dok će sa strane, gde je predviđeno da budu bašte, biti postavljene granitne ploče.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko

    18:49 // 23. 11. 2017.

    Napokon da su se setili da urade rekonstrukciju ulice, bio je krš i lom. I da se zabrani posle rekonstrukcije postavljanje onih platformi

  • Sloba

    18:11 // 23. 11. 2017.

    Kocka je u Kopitarevoj ulici postavljena osamdesetih godina i to veoma nestručno. Pre toga bilo je blato, a kaldrma nikada nije postojala u toj ulici.

  • milosav

    15:17 // 23. 11. 2017.

    Nekako se nelogičnim čini, da nije postojala kaldrma. Da zanatlije, u to vreme izuzetno na ceni, viđeni ljudi, gacaju po blatu... možda Arhiv, može o tome šta da kaže.
    U svakom slučaju, izlaziti nekome u susret, u Sokače, pomalo odiše prljavštinom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: