Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 9. 5. 2015.

| Društvo

"Republika odgovorna za dug Medicinske škole"

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
medinska škola le
Zbog duga škola može otići "na doboš"

Republika Srbija je odgovorna za dug Medicinske škole u Leskovcu prema izvođačima radova koji su sanirali štetu od požara, zbog kojeg su izvršitelji pokrenuli postupak prodaje njene imovine, tvrde predstavnici leskovačke lokalne samouprave i ove obrazovne ustanove. 

Oni kažu da je po presudi Privrednog suda u Leskovcu Grad oslobođen odgovornosti isplate dugovanja prema izviđaču radova, kao i da je naloženo resornom ministarstvu da isplati sva dugovanja.  medicinska-direktorka-pokazuje-oštećenja-nastala-nakon-renoviranja-škole Posle renoviranja ostala oštećenja u školi, kaže direktorka 

Privredni sud je presudu doneo još 16. juna prošle godine. Grad Leskovac je upoznao Ministarstvo prosvete o tome, ali odgovor još uvek nije stigao. Sledeći korak je da predstavnici lokalne samouprave i grada odu ministarstvu, narodski rečeno, na noge i zamole ih da zajednički pristupe rešavanju problema - objašnjava Suzana Stanković Ilić, načelnica Društvenih delatnosti.

medicinska-učenici Učenici zabrinuti za svoju i budućnost školeIz lokalne samouprave uveravaju da niko neće dozvoliti da učenici ispaštaju zbog čitavog problema i da su već pokrenuli pregovore kako bi problem mogao da bude rešen, a da se školi ne oduzima imovina.

Direktorka ove leskovačke Medicinke škole Maja Savić kaže da je škola zbog čitavog problema u agoniji punih 10 godina, ali ističe da ova obrazovna ustanova zapravo nema ništa u svom vlasništvu.

Čitava imovina pripada Republici Srbiji jer je resorno ministarstvo osnivač škole i nadam se da će se sudstvo, ali i izvođač koji je pokrenuo spor, držati Ustava Republike Srbije, a to je da se javna imovina ne može otuđivati - naglašava direktorka Medicinske škole.

Učenici su zabrinuti za sudbinu škole, ali i svoju budućnost. Kako kažu, njima je učinjena najveća nepravda.

Sada ne znamo da li da se spremamo za prijemne ispite na fakultet  ili da razmišljamo da li ćemo sutra moći da uđemo u školu - kaže  Nikola Pantić, predsednik Đačkog parlamenta.

medicinska-resenje-o-izvrsenju Rešenje o izvršenju Podsetimo, sudski izvršitelji pokrenuli su postupak prodaje kompletne pokretne i nepokretne imovine leskovačke Medicinske škole zbog dugova prema izvođačima radova koji su sanirali posledice požara koji se desio još pre 8 godina.

Oni su 29. aprila za jednog od 4 izvođača radova odredili sprovođenje izvršenja prodaje imovine škole na osnovu dugovanja, na čije ime Medicinska škola treba da isplati preko 6 miliona dinara ili oko 52.000 evra.

U postupku su predmeti za još 3 izvođača radova, a ukupna suma koju im ova obrazovna ustanova duguje je procenjena na oko 300.000 evra. Medicinska škola je od pre dva dana, kao i par godina ranije zbog ovog dugovanja, u blokadi.

Ovu školu trenutno pohađa 900 učenika i u njoj radi 85 profesora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gradjanin

    22:36 // 9. 5. 2015.

    Fala ti sto postojis Mesko pa ce Vučić sve trčeći iz prestonicu da dodje u Leskovac da plati dug. Pa kad bi on plaćao svoje dugove ne bi smo sad imali zdrav novčanik i budžetski suficit.

  • Goran

    12:39 // 9. 5. 2015.

    Šta će srednje škole da učenici gube vreme. Zatvorite srednje, a broj dopisnih privatnih fakulteta neka se poveća (Sega, Mega...). To se zove pravo ulaganje u obrazovanje! Strategija obrazovanja!

  • Bosiljka

    12:01 // 9. 5. 2015.

    Šta će nam škola kad se posle zaposliš kod privatnika koji te plaća sa osnovnom. Bravo! Ogromna ušteda Vlada Serbia.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: