Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 29. 3. 2023.

| Društvo

Rešenja Izraelaca za bezbednost u saobraćaju - kamere snimaju vozače i put, alko-test na otisak prsta

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
ntp
Predstavljena visoko profesionalna video rešenja za bezbednost na putevima; foto: S. V.

Sistem koji upozorava vozače na pešake, prekoračenje brzine, mogućnost sudara, kamere koje snimaju sve mrtve uglove, prate poglede vozača i upozoravaju ga da bude koncentrisan na vožnju neki su od primera koji se primenjuju u Izraelu u cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju, a koje je danas izraelska kompanija predstavila u Nišu. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da Niš mnogo zaostaje u tome, ali da bi znanje mladih ljudi moglo da se usmeri u tom pravcu.

ntp Primenom novih tehnologija smanjile bi se nesreće u saobraćaju; foto: S. V. Izraelska kompanija SerVision predstavila je u Nišu visoko profesionalna video-rešenja za bezbednost na putevima i aplikacije za bezbednost saobraćaja koja, kako kažu predstavnici te kompanije, žele da zajedno sa kompanijom Master Security prenesu u Srbiju. Primenom novih tehnologija smanjile bi se nesreće u saobraćaju, rekao je Radomir Krstić koji je u Naučno-tehnološkom parku predstavio proizvode koji tome doprinose.

Jedan proizvod upozorava vozača na distancu koje treba da se drži, upozorava ga ako pređe u suprotnu traku, na pešake, na prekoračenje brzine, upozorova ga na mogućnost sudara. Ono što je posebno interesantno za nas u Srbiji, ovaj proizvod obaveštava vozača koji stoji na semaforu da je vozilo ispred njega krenulo, pa zamenjuje čuvene “trube” na semaforu. Takođe, može da smini celu vožnju, ali i da upozori roditelje da ne zaborave dete u automobilu - kaže Krstić.

ntp Kameru koja snima celu vožnju i upozorava vozača na opasnost; foto: S. V. Kako kažu iz kompanije, sistem koji se primenjuje u Izraelu podrazumeva i ugrađenu kameru koja snima celu vožnju, koja radi i kad je auto-parkiran pa može da zabeleži ako neko ošteti parkiran automobil. U automobilu je instaliran sistem za monitoring vozača.

Taj sistem prati pogled očiju vozača, upozorava ga ako previše gleda sa strane, ako mu pogled negde luta. Dekodira facijalne ekspresije, prepoznaje ako se vozaču spava, upozorava ga i ako telefonira ili puši. Najbitnije je što prepoznaje ko je vozač, odnosno može da prepozna ako lopov uđe u automobil - ističe Krstić.

Među inovacijama koje su predstavili nalazi se i sistem koji snima celu desnu stranu vozila što bi, kako su istakli, bilo značajno za komunalna vozila i autobuse u gradskom prevozu jer se tako eliminišu svi mrtvi uglovi. U kontroli vozača na alkohol u Izraelu se primenjuje testiranje otiskom prsta, za koji kažu da je 97% tačan i pouzdaniji od klasičnog testiranja.

ntp Milan Petrović smatra da je uvođenje visoke tehnologije neophodna; foto: S. V. Predsednik Adokatske komore Niš Milan Petrović kaže da saobraćajne nesreće, osim što za posledice imaju smrtne slučajeve i brojne invaliditete, troškovima dodatno opterećuju društvo. Kako ističe, prema podacima Osnovnog Suda u Nišu je prošle godine pokrenuto preko 120 krivičnih postupaka vezanih za saobraćaj, pa smatra da je uvođenje visokotehnoloških rešenja za bezbednost saobraćaja neophodna.

Ovi sistemi se najčešće primenjuju kao preventiva saobraćajnih nezgoda, ali se koriste i prilikom ublažavanja posledica saobraćajnih nezgoda i neophodne su za dokazni postupak i utvrđivanje odgovornosti učesnika u saobraćaju. Mi advokati ćemo, kao deo pravnog sistema Republike Srbije koja se bavi pravom i utvrđivanjem istine u krivičnim postupcima, podneti hitan zahtev da se nove tehnologije što pre nađu u našem zakonodavnom sistemu - ističe Petrović.

ntp U Nišu predstavljeni dobri primeri prakse iz Izraela, foto: S. V. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da Niš u oblasti savremenih tehnologija u saobraćaju zaostaje za mnogim gradovima u Evropi, ali će, kako kaže, vođeni dobrim primerom iz Izraela pokušati da znanje prenesu u privredu.

Imamo Naučno-tehnološki park, mlade ljude, programere koji rade na ozbiljnim sistemima, tako da bi tu neku vrstu tranzicije trebalo da iskoristimo i da sve što želimo da uradimo, primenimo sad i odmah - kaže Sotirovski.

Ona podseća da je Niš početkom ove godine krenuo sa realizacijom projekta “pametan grad”, da u gradu već postoje nekoliko mesta na kojima kamere detektuju saobraćajne prekršaje i da postoji aplikacija koja prati autobuse javnog gradskog prevoza, ali ističe da je to daleko od svetskih standarda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    10:33 // 30. 3. 2023.

    Samo Izraelci još puteve da nam naprave ,kao što predsedniku stranke rade kampanju i sve je rešeno?!

  • ilija

    00:03 // 30. 3. 2023.

    prasina miris vatre vlaznost period u vreme,oko toga pomoc?

  • ilija

    23:34 // 29. 3. 2023.

    tu je vise receno za gratske autobuse znaci brzina sirina vreme mesto itd u zavisnost motorike vozaca zatim statistika cenu itd.zatim prigratski saobracaj itd.jedno od tih resenja itd

    • Vili

      10:29 // 30. 3. 2023.

      Itd, itd..., vrti suči, tamo ovamo, gore dole, itd...idi mi dođi mi, itd, itd, sve nam je sad jasno k'o noć!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: