Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:45, 2. 12. 2020.

| Društvo

Rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda pobednička ideja “KreNI6” konferencije

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
KreNI konferencija
Bila bi razvijena i igrica koja bi podstakla najmlađe na promenu razmišljanja o zagađanjenju voda i bacanju smeća; foto: KreNI

Tim “CleanNish” autor je pobedničke ideje šeste konferencije kreativnih industrija “KreNI6” na kojoj je učestvovalo više od 20 predavača iz 11 zemalja. Ovaj tim je razvio idejno rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda koje podrazumeva aplikaciji i sistem za analizu i predviđanje stanja, kao i igricu koja bi podigla svest najmlađih o ekologiji.

Tema ovogodišnje konferencija bila je “Digital disruption”, a učesnici su se bavili pozitivnim promenama i benefitima koje tehnologije nose sa sobom u oblasti zdravstva, obrazovanja, životne sredine, kulture i saobraćaja.

Za razvoj ideja timovi su imali podršku zamenice regionalnog direktora OTP banke Snežane Stanojević, digitalnog savetnika UNDP Srbija Slobodana Markovića, prvog sekretara Ambasade Švedske Ide Reutersward, konsultanta za razvoj startapova Miloša Došena i profesora Mašinskog fakulteta u Nišu Milana Zdravkovića.

Tim “CleaNIsh” razvio je idejno rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda. Rešenjem je predviđena aplikacija sa interaktivnim delom koji koristi proširenu realnost, i sistem za analizu i predikciju stanja sa veštačkom inteligencijom. Bila bi razvijena i igrica koja bi podstakla najmlađe na promenu razmišljanja o zagađanjenju voda i bacanju smeća - kažu organizatori.

KreNI konferencija Učesnici su se bavili pozitivnim promenama i benefitima koje disruptivne tehnologije nose sa sobom u oblasti zdravstva, obrazovanja, životne sredine, kulture i saobraćaja; foto: KreNI Timovi su razvili ukupno 5 ideja, a o tome koja će pobediti odlučili su ambasador Izreala Yahel Vilan, zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern, direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević i projektna menadžerka EU pro programa Olivera Kostić.

Ideje na kojima su timovi radili su još i „Health care“ - aplikacija koja bi pomagala lekarima i pacijentima, tako što bi bili sigurni u tačnost dijagnoze i aplikacija bi ih podsećala na doziranje lekova, “The book club” - platforma za razmenu polovnih knjiga namenjena učenicima i studentima koji nemaju novca za nove, “Old Lore” - interaktivna istorijska igrica koja bi se koristila preko VR i AR uređaja i korisnicima pokazivala kulturne znamenitosti kroz vreme i različite istorijske događaje i “EcoWeels” - aplikacija koja omogućava praćenje slobodnog parking mesta za bickl - kažu organizatori.

Jedna od tema poslednjeg dana konferencije bila je i politika otvorenih podataka u Srbiji i regionu, kao i potencijal svih zemalja i regiona u korišćenju tehnologija i unapređenju tehnološkog obrazovanja.

“KreNI” je prvi i najuticajniji festival kreativnosti u jugoistočnoj Srbiji koji okuplja inovativne kreativne profesionalce i stručnjake iz celog sveta. Zasniva se na kreativnosti mladih i njihovom angažovanju u društvu.

Organizatori su Mladi ambasadori u partnerstvu sa Švedskim institutom u Stokholomu, Ambasadom Švedske u Beogradu i Naučno tehnološkim parkom u Nišu.

Program šeste konferencije kreativnih industrija možete pogledati na linkovima https://www.youtube.com/watch?v=ZDPfW14N5sw&t=681s, https://www.youtube.com/watch?v=2mEL689yho0&t=4637s, https://www.youtube.com/watch?v=Bg1GxocCDu8&t=209s.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: