Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 7. 11. 2020.

| Društvo

Rešenje za borbu protiv miševa - deratizacija, higijena i uređene prostorije

Autor:S. J. Izvor:Južni vesti
Zamka_mis_foto_GrahamSteel_CC
Za borbu protiv glodara nije dovoljna deratizacija; foto: Graham Steel; CC

Osim redovne deratizacije na svaka tri meseca, važan korak u borbi protiv glodara jeste redovno i pravilno odlaganje smeća i saniranje objekata, s obzirom na činjenicu da miš može da se provuče kroz pukotinu od svega 4 milimetra, govore stručnjaci koji sprovode deratizaciju na teritoriji Niša.

Posle vesti o pojavi miša u posudi sa hranom za decu u niškom vrtiću “Neven”, direktorka Predškolske ustanove Pčelica Svetlana Mitić saopštila je da je vanredna deratizacija u centralnoj kuhinji te ustanove rađena 30. oktobra, odnosno dan posle incidenta.

Iz firme Anit group, koju je Grad Niš u maju ove godine odredio za “sprovođenje sistemske deratizacije na teritoriji Grada”, saznajemo da su njihove ekipe Pčelicu posetile u avgustu, a da su stručnjaci firme "Sanit M&M" to poslednji put uradili 20. aprila.

Predstavnik te firme Bojan Veličkovič kaže da zaustavljanje ovih štetočina nije lako ni uz redovne tretmane.

Miš je čudo prirode, on se provuče kroz 4 milimetra. Bukvalno, ne postoji mesto na zemaljskoj kugli gde ne može miš da uđe. Mogao je da bude u prevoznom sredstvu, u ambalaži, u kuhinji… Kada se napravi prsten zaštite oko objekta, on ima manju verovatnoću da dođe na neko pogrešno mesto, odnosno u kontakt sa hranom – govori Veličković.

Hranu mogu da kontaminiraju urinom i izmetom i prenosioci su raznih oboljenja izazvanih bakterijama, virusima i gljivicama.

Ne postoji čarobni štapić za rešavanje problema miševa, bitno je da objekti budu što bolje uređeni, da ima što manje rupa i prostora gde bi se miševi zavukli – kaže Veličković.

Zato je važno da se miševima onemogući da uđu u objekat, da na njemu nema građevinskih nedostataka, oštećenih zidova, vrata i kanalizacionih cevi, niti otvorenih šahtova u blizini.

Kada je o hemijskoj borbi protiv glodara reč, koriste se mamci koji su delotovorni oko tri meseca, pa je zato potrebno deratizaciju raditi bar 4 puta godišnje.

Mamci fizički ne mogu da izdrže duže od tri meseca, nisu više atraktivni za glodara i ne pružaju zaštitu – kaže Veličković.

Treba voditi računa i o čuvanju i odlaganju hrane jer miševi jedu sve što i ljudi, zbog čega se i gnezde u njihovoj blizini. Pritom, u stanju su da progrizu različite materijale poput papira, drveta, knaufa, plastike, žica i mekanih metala kao što je aluminijum.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    19:50 // 8. 11. 2020.

    Kol'ki su bre i gde ti misovi i parcovi kad koristi ovolki kafes da gi lovi??? O.o

  • Mara

    06:35 // 8. 11. 2020.

    @ Srba bitno da to piješ redovno

  • Mara

    20:33 // 7. 11. 2020.

    @ Srba ti sigurno jesi :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: