Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 30. 10. 2015.

| Društvo

Rešenje za neugovorene radnike Hitne do kraja godine?

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
hitna
Radnici trenutno odustali od tužbi, kaže novi direktor Hitne pomoći

Kako račun Hitne pomoći ne bi ponovo bio blokiran zbog tužbi “neugovorenih radnika”, na Gradskom veću je predloženo da deo radnika Stomatološke službe “na papiru" pređe u Dom zdravlja, a deo postane tehnološki višak.

Kako je napomenuo gradski većnik resorno zadužen za zdravstvo Žarko Ranković, problem 12 stomatoloških radnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koje Republički fond za zdravstveno osiguranje “ne sagledava” mora se rešiti do kraja ove godine.

Oni bi i dalje nastavili da rade u istim ordinacijama u zgradi Hitne pomoći, ali bi institucionalno bili vezani za Dom zdravlja. Dom zdravlja ima pravo da organizuje stomatološku službu, on za određeni broj stomatoloških ekipa dobija sredstva od Fonda i prepoznati su kao radnici. Kod Hitne medicinske pomoći stomatološki radnici nisu prepoznati i za njih nema novca - ističe Ranković.

Ideja koje se trenutno razmatra, rečeno je na sednici Gradskog veća, jeste da umesto 7 stomatoloških ekipa koliko ih trenutno ima u Hitnoj pomoći, ostanu 4 ekipe koje bi mogle da pokriju noćni rad i rad vikendom. Preostale 3 ekipe bi verovatno bile proglašene tehnološkim viškom.

Podsetimo, zbog tužbi radnika koji nisu predviđeni kadrovskim planom Ministarstva zdravlja i imaju status “neugovorenih radnika”, račun Hitne pomoći je blokiran od nekoliko meseci, pa se ova ustanova našla pred kolapsom.

Grad je uplatio oko 10 miliona dinara, račun je odblokiran, ali se i dalje čeka trajno rešenje.

Situaciju smo stabilizovali, nismo u blokadi, ali se nismo ni primakli rešenju problema. I dalje imamo 12 neugovorenih radnika, a RFZO ne obezbeđuje novac za njihove plate. Rešenje tražimo na nivou grada, jer je Ministarstvo zdravlja njegovo rešavanje kao vruć krompir prebacilo osnivaču, odnosno Gradu Nišu - objašnjava direktor niške Hitne pomoći Branislav Ničić.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića, za višemesečnu blokadu kriv je prethodni menadžment Hitne pomoći.

Još pre godinu i više dana im je rečeno da naprave socijalni program i proglase tehnološke viškove. Upozoravali smo menadžment, pre svega bivšeg direktora Hitne pomoći, da će doći do situacije da će oni za koje je država rekla da više nisu predmet interesovanja finansiranja države, ugroziti osnovnu funkciju Hitne pomoći - rekao je Slavković.

Inače, nakon što je račun Hitne pomoći blokiran marta, tadašnji direktor Saša Milutinović dao je ostavku. Potom je izbor novog direktora odlagan 4 puta, da bi krajem juna na ovu funkciju bio imenovan Branislav Ničić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Miljkovic

    18:35 // 25. 11. 2015.

    sta je to neugovoreni radnik , nepostoji u zakonu o radu ?postoje radnici na odredjeno vreme i na neodredjeno ! Radi se o radnicima koje je neko bez njihovog znanja na nezakonot nacin u dogovoru sa nekim iz fonda za odredjenu sumu skinuo sa spiska radnika koji se finansiraju iz republickog fonda a na njihovo mesto doveo svoje ljude !

  • a

    18:07 // 1. 11. 2015.

    Sram Vas bilo,
    ljudi godinama pošteno i savesno pomažu i nama hendikepiranima dolaze kući na noge da nam pomognu.
    Sada pred kamerama pričate da SVI prelaze pod Dom Zdravlja a U STVARI VI PLANIRATE 4 TIMA UMESTO 7 ZNACI SMANJENJE- OTKAZ ZA SKORO 45% KADRA. Upamtite u lazi su kratke noge.

  • p

    07:42 // 31. 10. 2015.

    Ajde da vidimo Slavkoviću, to vaše rešenje do kraja godine. Uvek je vama u SNS-u kriv neko predhodan ili onaj pre njega. Hitna nema osnovna sredstva, blokirana ali da proglasi tehnološke viškove i da socijalni program i to lekarima-stomatolozima, a vi u opštini ni jednog higijeničara ne proglasiste tehnološkim viškom nego imate i manjkove. Sram te bilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: