Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 6. 9. 2012.

| Društvo

Rezervisti dobili slučaj u Strazburu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
ratni rezervisti

Sud u Strazburu doneo je odluku po kojoj je Srbija u obevezi da do maja 2013. godine isplati zaostale dnevnice ratnim rezervistima iz Niša, koji su učestvovali u ratu 1999. godine.

Presuda je doneta 10. jula, a ukoliko do 28. novembra ne bude podneta žalba, presuda zvanično postaje pravosnažna, od tog trenutka Srbija je u obavezi da narednih 6 meseci isplati dugovanja rezervistima.

Posle 13 godina odbijanja i bezuspešnih pokušaja da ostvare svoja prava rezervistima iz Niša konačno će biti isplaćene dnevnice za učešće u ratu tokom kog je bombardovana Srbija.

Rezervisti su, kako kažu, tokom prethodnih godina pokretali sudske postupke u Srbiji, ali nakon niza odbijanja odlučili da se obrate Sudu u Strazburu.

- Od 2008. godine smo protestovali i zahtevali da nam iplate dnevnice. Tada je 10.000 rezervista dobilo dnevnice, ali su bile tretirane kao socijalna pomoć. A 90.000 rezervista je nepravedno zapostavljeno. Ovo sada doživljavamo kao veliku pobedu - kaže Rodoljub Vuković, jedan od rezervista.

Sporazum o isplati ratnih dnevnica od 2008. godine odnosi se na rezerviste iz Kuršumlije, Lebana, Bojnika, Žitorađe, Doljevca, Prokuplja i Blaca.

U Strazburu je utvrđeno da je Vlada Republike Srbije diskriminisala ratne rezerviste iz Niša kada je zaključila sporazum o isplati ratnih dnevnica samo sa 7 opština na jugu Srbije. Time je povređen član 14. Konvencije o zaštiti ljudskih prava koji reguliše zabranu diskriminacije.

- Za mene ovo ima veliki značaj, ovakva presuda dobija se samo jednom u životu. Ali najvažnije je da je ova presuda u korist rezervista. Nije bilo lako, trebalo je napisati 8.500 tužbi. Proces u Strazburu trajao je 2 godine, a pred našim sudovima procesi su trajali oko 4,5 godina - objašnjava Srđan Aleksić, advokat koji je zastupao rezerviste.

Presuda u slučaju "Vučković i ostali protiv Srbije" obuhvata oko 8.500 rezervista, ali svi ostali rezervisti iz Srbije moći će da zahtevaju ostvarenje svojih prava na osnovu ove odluke.

- Ne znamo tačno koliki je to iznos koji će biti isplaćen, poslednje procene dugovanja rađene su 2008. godine kada je vojnik koji je tokom celog rata bio na terenu trebalo da dobije oko 240.000 dinara - kaže Vladimir Vučković, rezervista.

Aleksić je dodao da je najvažnije da bude pronađeno najpogodnije rešenje i za rezerviste i za državu, jer se radi o isplati velike količine novca, a trebalo bi imati u obzir i trenutnu finansijsku situaciju zemlje.

Presudu Suda u Strazburu, na engleskom jeziku, možete pogledati - ovde.

Advokat Srđan Aleksić, od nedavno je na funkciji Gradskog većnika zaduženog za kulturu i poljoprivredu.

Na pitanje Južnih vesti kako komentariše to da je sada predstavnik države protiv koje je do nedavno vodio sudski proces, Aleksić nije hteo da komentariše.

- Ovde sam sada samo kao advokat - rekao je kratko Aleksić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • danisa filipovic

    13:50 // 7. 1. 2013.

    Kome treba da se prijavim za dnevnice i gdje

  • Mico Kicanovic

    15:04 // 26. 10. 2012.

    „Ne pitaj šta tvoja otadžbina može da uradi za tebe, već šta ti možeš da uradiš za svoju zemlju“.

  • svetlana timotić

    18:42 // 16. 10. 2012.

    ova Vesna je definitivno za posmatranje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: