Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:14, 10. 6. 2010.

| Društvo

Rezervisti pružili podršku saborcima

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Ispred sudnice

Nekoliko desetina bivših vojnih rezervista iz Topličkog okruga, okupilo se ispred zgrade prokupačkog suda a zatim su i ušli u zgradu suda kako bi pružili podršku svojim saborcima kojima je zakazano suđenje u Osnovnom sudu, zbog krivičnog dela pozivanje na otpor i potstrekivanje na građansku neposlušnost.

Za ova dela je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest meseci do pet godina.

Dejan Milošević, jedan od optuženih i u to vreme vođa rezervista, kaže da je ovo pritisak na njih i pokušaj da se rezervisti kaznama ućutkaju. To potkrepljuje činjenicom da je u proteklom periodu stiglo nekoliko stotina sudskih poziva na njegovu i adresu svojih saboraca.

– Umesto da država preispita odluke sudija koji su tajno dosuđivale ogromne svote novca kao naknada za neisplaćene ratne dnevnice sebi i svojim prijateljima, oni tuže nas i gledaju da nam uzmu i ono malo što imamo. Oko 40 hiljada sudskih presuda je doneto a „povlašćeni“ su dobijali po 5 i više hiljada evra, čime je oštećena država za preko 200 miliona evra. Ni jedan od sudija koji je donosio takve presude, nije odgovarao. Od nas hoće da naprave kriminalce i podstrekače na bunt, iako su nam na kraju priznali da smo bili u pravu jer su nam isplatili deo zaostalih dnevnica. Dogovor u Vladi je bio da država odustane od svih tužbi protiv rezervista koje su napisane tokom protesta 2008. i 2009. godine – rekao je Milošević.

Inače, između ostalog, policija je krivičnu prijavu rezervistima podnela nakon što su 21.12.2008. godine na mostu u selu Pepeljevac na magistralnom putu Niš - Priština u svojstvu predstavnika štrajkačkih odbora bivših vojnih rezervista pozivali na otpor i neposlušnost i preko megafona potstrekivali okupljena lica da probiju policijski kordon.

Tokom protesta izbio je sukob sa policijom, a bilo je povređenih rezervista i policajaca. Rezervisti su u jednom trenutku automobilima probili policijski kordon i tom prilikom naneli lake telesne povrede većem broju policajaca.

Nakon toga nekoliko njih je bilo privedeno, ali su odmah posle toga i pušteni. Policija tokom današnjeg skupa nije intervenisala niti je sprečavala rezerviste da se okupljaju ispred suda, a posle i uđu u zgradu sudnice i prisustvuju prvom ročištu svojim vođama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: