Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 13. 6. 2012.

| Društvo

Rezultati istraživanja o korupciji u zatvorima

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
afs
ilustracija

U Nišu je objavljena publikacija "Rezultati pravnog zastupanja i istraživanje o korupciji u zatvorima" koja je rezultat jednoipogodišnjeg istraživanja.

U ovoj publikaciji objedinjeni su nezavisni izveštaji o ulaganju pritužbi, zastupanja u disciplinskim postupcima, istraživanja stavova osuđenika o korupciji i borbi protiv korupcije.

Izveštaji su deo aktivnosti projekta "Korak po korak kroz reformu sistema zatvaranja" koji je sprovođen od decembara 2010. godine do juna 2012. godine.

Cilj je da građani koji su u zatvoru kad izađu mogu da prođu proces resocijalizacije da bi mogli da nastave život u društvu.

- Sve što radimo ima za cilj da argumentovano objasni sve one dopune i izmene koje su potrebne za reformu sistema zatvaranja. Ovo radimo u nadi da ćemo doprineti reformi zatvaranja. Sve ono što smo uočili i što smo predložili sve to može da se uredi. To ne zahteva velike zakonske izmene, ni velika finansijska ulaganja - rekao je Aleksandar Cvejić, advokat koji je učestvovao u istraživanju.

Prema podacima koji su predstavljani u Centru za ljudska prava od februara 2011. godine do januara 2012. godine podnete su 34 pritužbe. Nadležni su odgovorili na 18 prijava, ali samo na 8 je odgovoreno u roku. Od svih podnesenih zahteva pozitivno je odgovoreno samo na jednu.

- U slučajevima kad je zatvorenik prijavio da mu je tražen mito i da je on odbio da ga da, dešavalo se ne samo da posle nije imao nikakvu zaštitu, već je često bio izložen torturi - rekao je Cvejić.

Rezultati istraživanja pokazali su da su osuđenicima najčešće uskraćivana prava na pritužbe, na čovečno postupanje, zdravstvenu zaštitu.

Takođe, publikacija ukazuje i na to da kad god je dolazilo do raskoraka između zakona i prakse to je bilo na štetu zatvorenika.

- Jedan od većih problema je i taj što Žalba na rešenje disciplinskog postupka ne odlaže izvršenje kazne. Tako se na primer dešavalo da osuđenik bude kažnjen rešenjem, da uloži žalbu i odsluži kaznu, a da nakom odsluženja Žalba bude usvojena. Ali sve je već gotovo i vi nemate načina da to vratite unazad i ispraite - dodaje advokat Cvejić.

Nalazi istraživanja biće dostavljeni institucijama i organizacijama koje se bave borbom protiv korupcije.

- Zahvaljujući Centru za ljudska prava Niš postaje grad u kome počinje da se priča, ali i da se radi protiv korupcije u zatvorima. Ovo nije klasično istraživanje, već istraživanje koje ima funkciju monitoringa i kojim smo želeli da vidimo kakvo je stanje u zatvorima. Ono po čemu se razlikuje korupcija u zatvorima je to što napolju obe strane stupaju dobrovoljno, a u zatvoru je to iznuđeno od osuđenika - rekao je Zoran Gavrilović, sociolog.

On je dodao da odsustvo sistema za resocijalizaciju stvara veči broj povratnika.

- Ma koliko zatvora napravili, ako se ne borimo protiv korupcije u društvu nikad nećemo moći da napravimo dovoljan broja zatvora - kaže Zoran Gavrilović.

Predstavnici centra za ljudska prava istakli su da je potrebno da se stvore zaštitni mehanizmi za one koji se korupciji suprotstavljaju. A ovom prilikom istakli su i važnost organizacija civilnog društva i medija da ukažu na ono što država ne vidi i što građani ne primećuju.

Elektronsku formu publikacije možete pogledati na sajtu Centra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: