Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 24. 6. 2013.

| Društvo

Rezultati male mature bez značaja za upis

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
490x370-Zbirka.jpg

Republička upisna komisija odlučila da se pri upisu u srednje škole ne boduju ispiti iz srpskog i matematike, već da se đaci rangiraju na osnovu uspeha od 6. do 8. razreda i na takmičenjima u 8. razredu. 

Zato rezultati polaganja male mature 3.381 đaka iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga nisu ni od kakvog značaja.

Roditelji i đaci nezadovoljni su takvom odlukom jer im, kažu, niko ne može nadoknaditi novac za pripreme, utrošeno vreme, strepnju i stres.

- Ovo je luda država! Naravoučenije je da ne treba ulagati u obrazovanje deteta, već u krađu testova. Da li smo razočarani? Šta ja sad detetu da kažem? Da je džabe učilo, da smo bacili pare za časove u vetar, da smo se svi džabe nervirali i strepeli i da je umesto toga trebalo lepo da se pokupimo još dok je trajala škola i odemo na more - rekao je roditelj osmaka koji želi da upiše gimnaziju.

Odlučeno je da su svi učenici koji su polagali test iz srpskog jezika, 17. juna, i matematike, 19. juna, "obavili završni ispit" i time "stekli osnovno obrazovanje i vaspitanje u skladu sa zakonom".

Oni koji su opravdano bili odsutni, objašnjavaju u Školskoj upravi Nišavskog okruga, polagaće ga u avgustovskom ispitnom roku, a iz Ministarstva će naknadno objaviti termin polaganja. Zika Jovanović Živomir Jovanović

Učenici će za upis u srednje škole biti rangirani prema uspehu u školovanju od 6. do 8. razreda osnovne škole, rezultatima na školskim takmičenjima tokom 8. razreda i prema uspehu na prijemnom ispitu, za škole za koje se polaže prijemni ispit (specijalizovana odeljenja u gimnazijama, umetničke i muzičke škole).

Kako je Ministarstvo obrazložilo saopštenjem Školskoj upravi Nišavskog okruga, rezultati testova iz srpskog jezika neće se bodovati pri upisu u srednju školu jer u momentu polaganja "nije bilo relevantnih dokaza za njegovo poništenje", ali je policija naknadno utvrdila da je bilo "zloupotreba u toku štampanja ovog testa čime je narušena njegova tajnost i regularnost".

Kako se navodi u saopštenju, bodovi na testu iz matematike su "regularni", ali "usled činjenice da bi uvažavanjem samo bodova iz matematike bila narušena ravnopravnost učenika zbog njihovih različitih sklonosti prema jednom od predmeta, Republička komisija je odlučila da se ni ovi bodovi neće koristiti za rangiranje učenika".  

- Ovako su odlučili u Republičkoj komisiji jer je jasno da đaci u nekim sredinama nisu bili ravnopravni sa nekim drugim đacima - rekao je Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga.

Konačan broj bodova na osnovu kojih će đaci biti rangirani za upis u srednje škole biće objavljen 25. juna.

Podsetimo,  zbog "provaljivanja" originalnih testova iz matematike, polaganje ispita iz matematike, umesto 18, održano je 19. juna

Rezultati

Iako bodovi neće imati nikakvog uticaja na upis u srednje škole, iz Školske uprave Nišavskog okruga kažu da su đaci sa njene teritorije testove uradili bolje od vršnjaka na nivou Srbije.

Prosečan rezultat na testu iz srpskog jezika kod đaka Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga je 12.11, a republički 10.79, dok je iz matematike 11.72, a republički 9.98.

To znači da je prosečan zbir bodova đaka u pomenuta tri okruga za 3.05 boda viši od republičkog proseka.

Ipak, mali maturanti na teritoriji Školske uprave Nišavskog okruga u rezultatima testova podbacili su u odnosu na prošlu godinu.

- Rezultati iz srpskog jezika su za 2 boda niži nego prošle godine, a iz matematike za 0.67 viši - kaže načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

Maksimalan broj bodova na testu iz srpskog jezika imaju 24 đaka, a iz matematike njih 244. Maksimalni zbir od 40 bodova osvojilo je samo 10 učenika.

- Većina onih koji su osvojili 20 bodova su đaci osnovnih škola "Duško Radović" i "Sveti Sava" - kaže Jovanović.

Nijedan poen na testu iz srpskog jezika nije osvojilo 8, a na testu iz matematike 2 đaka. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mimazikic

    14:49 // 22. 6. 2014.

    Sramota sta nam se dogadja ,druga godina za redom i pored jakog policiskog obezbedjenja ,sumnja se da su testovi pokradeni.Dokle vise gospodo ?ovo je sramna cinjenica .

  • MM

    11:16 // 25. 6. 2013.

    Bruka i sramota.Jadna deca,vecina njih nece moci da upise zeljenu skolu zbog necijeg nemara.Ja sam prosla kroz to jer se i '99 nije polagao prijemni.Bila sam prva ispod crte pa zavrsila u drugoj skoli

  • Danka Novović

    09:50 // 25. 6. 2013.

    Gospodin učitelj i Načelnik Ž.Jovanović komotno može da radi kao spiker na radiju jer osim čitanja onoga što mu je poslato on ništa više svoje ne sme da kaže,da ne pogreši nešto čovek,a plata dobra...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: