Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 10. 5. 2013.

| Društvo

Riblja čorba na obali Nišave

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg

Profesionalni kuvari, gurmani, nastavnici i đaci ugostiteljskih škola pokušavali su danas u Nišu da pripreme najukusniju riblju čorbu i paprikaš.

Od ranog jutra na nišavskom keju u Jadranskoj ulici, preko puta teniskih terena, u preko 40 kotlića pripremao se ovaj ukusni specijalitet.

f Predsednik Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslanika Zoran Mirašević, koji je organizator 9. takmičenja u pripremanju jela od ribe u Nišu, kaže da se ove godine prijavilo preko 90 učesnika iz cele Srbije, ali i okolnih zemalja.

-  Imamo takmičare iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Srbije i Mađarske. Među njima ima i profesionalnih kuvara, ali i učenike 5 turističko-ugostiteljskih škola, pa takmičenje ima i edukativni karakter - kaže Mirašević.

Rezultat će, prema njegovim rečima, biti i 1.000 litara pripremljenje riblje čorbe koju će ljubitelji ovog specijaliteta i znatiželjni prolaznici moći da probaju.

g Dok u 2 kotlića pažljivo pripremaju čorbu i paprikaš, učenici niške Turističko-ugostiteljske škole objašnjavaju da je osnovna razliku u tome što se paprikaš priprema od samo jedne vrste ribe, za razliku od čorbe za koji je poželjno da sadrži što više različitih.

- Nadamo se nagradi, ali ove godine ima stvarno dosta takmičara. Ipak, očekujemo najbolje. Naša je od 4 vrste ribe, ali tajna dobre roblje čorbe se ne odaje - kaže Mikica Kostić, učenica IV godine.

f Iskusni profesor kulinarstva Sajko Ferenc, koji je na Nišavu stigao čak iz Novog Kneževca gde predaje u Ugostiteljskoj školi, ipak pristaje da otkrije svoju tajnu.

- Naš tim pravi ribji paprikaš na banatski način. Ide dosta luka i paprike, malo pečuraka i 3 do 4 vrsta ribe, a da bi paprikaš bio ukusan jedna ili dve obavezno moraju biti grabljivice. U tome je tajna - kaže Ferenc.

Ove godine njegov specijalitet sadržao je soma, smuđa, šarana i tolstolobika iz Tise, a za dobru riblju čorbu, suprotno uverenju, dovoljno je, kaže, oko 2 sata.

c Sajko Ferec- Treba dobro izdinstati luk i ukuvati, da bude gusto, a tek posle staviti ribu da se kuva. Ona mora od 25 do 30 minuta da vri da bi izdala svoj ukus. Pre toga neophodno je staviti glave jer kosti daju ukus ribljoj čorbi - otkriva svoj recept Ferenc.

Za 9 godina, koliko se održava takmičenje, samo jednom nije došao, a ovaj put poveo je na takmičenje 3 svoja učenika kojima pokušava da prenese znanje i iskustvo koje je stekao radeći u Evropi, ali i Aziji i Africi.

Sajko je, kao i ostali učesnici i organizatori, pozvao sladokusce i gurmane da dođu do Nišave i probaju specijalitete.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: