Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 3. 8. 2017.

| Društvo

Ribolovci cepaju dozvole zbog zagađenosti Južne Morave

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
južna morava
Ribolovci u borbi za bistre reke; arhivska fotografija, Foto: D.M.

Zbog prevelike zagađenosti reke, kako navode organizatori, zato što "pesak vadi ko gde stigne" i tako remeti tok vode, zato što više ne mogu ni da pecaju, jer nema ribe, biće održan protest u nedelju, 6. avgusta, na Mramorskom mostu od 18 sati. Najavljen je dolazak ribolovaca iz cele Srbije.

Jedan od organizatora protesta Milan Krstev kaže da je svoju ribolovačku dozvolu već pocepao i da će i ostali to učiniti, a da ih ubuduće neće ni vaditi.

Voda je stalno crno-crvene boje, nikad nije bila ovako mutna, providnost nema ni 5 cm, a riba je aktivna vrlo slabo, na minimumu. Nikoga nije briga, ali mi ćemo se boriti za našu reku - rekao je Krstev.

Krstev kao uzroke zagađenja navodi "one koji se bogate na nekontrolisanoj separaciji peska i tako remete tok reke”, kao i “fabrike koje od Vranja do Niša izbacuju otpad i hemikalije u reku”.

On očekuje reakciju države kada prestanu da plaćaju dozvole za ribolov, i dodaje da su se žalili “raznim službama” ali da "oni ili prebacuju odgovornost” ili “kažu da je sve u redu”.

Organizator protesta Krstev najavljuje dolazak ribolovaca iz Beograda, Pančeva, Bujanovca i drugih gradova jer, kako navodi, jedino zajedno mogu ukazati na problem za koji je država nezainteresovana.

Garantujem da Vučić i kompanija nisu ni znali gde je Južna Morava dok nisu došli da rade Koridor. Neka grade oni "Beograd na vodi", ali neka nam srede reku. Ovo nema nigde, reke u Albaniji su čistije nego naše - kaže organizator protesta.

Kakva je zaista situacija u Južnoj Moravi i šta pokazuju merenja nismo uspeli da saznamo, jer u niškoj Ekološkoj inspekciji nisu odgovarali na pozive novinara Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavoljub Taskovic

    09:34 // 31. 10. 2019.

    Na duzini od 1.000 metara u Bujanovcu ima 5 separacije koje nama sta da vade iz Morave jer je sav pesak vec izvadjen. Donose sa obliznjih njiva zemlju i nju separiraju. Voda nakon separacije je tolika puna tinje da Moravu i onako malu zbog padavine pretvore u u boju BOZE. Moramo da idemo rano izjutra dok oni oko 08.30 ne puste u rad svoje separacije. Onda moramo kuci jer je zalosno gledati Moravu

  • Меда

    03:18 // 6. 8. 2017.

    Нажалост, нама су и Немачке и Савезничке бомбе биле сувишне а исто тако и Америчке од уранијума.

    Ми смо сами себи највећи злотвори.

    Почевши од баналних ствари попут сопствене околине па све до најкомпликованијих ствари попут тзв"решавања косовског проблема".

  • Винстон

    10:37 // 4. 8. 2017.

    Нисам страствени риболовац, али, волим да проведем у току лета један дан у природи, пустим мозак на отаву. Тада и пецам. ЗАШТО су укинуте дневне дозволе ? Не желим да купим годишњу која кошта 6.500 динара јер пецам само током лета једном недељно. Дневна дозвола је била 500 динара и хоћу да је платим, то није проблем.

    • Coa

      11:39 // 6. 8. 2017.

      Bilo nekad, sada za to zadovoljstvo (jednodnevna dozvola)mora da se plati 1000din...da li je to Dunav, Sava, Juzna Morava,sve jedno!?...valjda ni to nije problem...:)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: