Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 8. 3. 2023.

| Društvo

Rimski akvadukt u Nišu - letos otkriven, sada služi kao kontejner

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Akvadukt (7)
Kontejner koji datira iz perioda 3. i 5. veka; foto: JV/NĐ

Potpuno nova trasa rimskog vodovoda iz perioda između 3. i 5. veka i koja je bila jedna od glavnih za vodosnabdevanje Konstantinovog Naisusa, a koja je pronađena na gradilištu na Bulevaru Svetog Pantelejmona, sada služi kao kontejner. Iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kažu da se čeka odluka o zaštiti akvadukta.

Direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Dušan Andrejević rekao je da je potrebno da se akvadukt zatrpa materijalima koje su propisali arheolozi kako bi se akvadukt sačuvao za buduće prezentacije.

Žao mi je što je došlo do toga da akvadukt koji je pronađen letos služi kao kontejner. Uslovi su poslati, jedna od ideja je prezentacija, koja je moguća, ali da bi se to zaštitilo i sačuvalo, dovoljno je da se za početak zatrpa određenim materijalima, koje su arheolozi propisali, kako bi se to zaštitilo i kasnije prezentovalo građanima - rekao je Andrejević.

Iz JKP Mediane su poručili da će akvadukt biti očišćen i da će nastaviti redovno da ga obilaze kako bi se sprečilo gomilanje smeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gasparic Nevenka

    19:05 // 9. 3. 2023.

    Nikako da se resimo te Zorane Mihajlovic!Aliozda cemo jednog jutra videti i tezge sa povrcem na trgu u centu da se ne muce penzioneri,aona fontana ce osvezavati povrce da ne povene!kucice su vec tu ,razne kune potrpstinaa idi,gde to ima ni cela Evropa,odakle prepisuju!?

  • Vlada

    17:00 // 9. 3. 2023.

    Samo govori o nama prljav, nekulturan i polupismen svet...

  • Torpedo

    18:45 // 8. 3. 2023.

    Rim? Akvadukt ? Kakvo je toj ! Sce ni ! Ako nam Jovana Jeremic kaze da cuvamo, nece bacamo djubre, ili Predsednik nacrta na tablu,ovakoj, sta ni briga !
    Svi ni znaju,kao grad meraka, najbolje pljeske i cevapi i krkanje !
    Mnogo ni je lepo u ovaj Nis !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: