Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:58, 14. 12. 2020.

| Društvo

Rimski vodovod iz antičkog Naisusa pronađen na gradilištima u Panteleju [foto]

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Rimski vodovod5; foto: Aleksandar Aleksic
Za taj pravac rimskog vodovoda se do sada nije znalo, kaže arheolog; foto: Aleksandar Aleksić

Potpuno nova trasa rimskog vodovoda, koja datira iz perioda između 3. i 5. veka i bila je jedna od glavnih za vodosnabdevanje Konstantinovog grada Naisusa, pronađena je na dva gradilišta u Nišu, kaže arheolog Aleksandar Aleksić. Izgradnja stanova biće nastavljena, ali tako da ne ugrozi značajno arheološko nasleđe, a ova otkrića unaprediće stručna i naučna saznanja o životu antičkog Niša.

Rimski vodovod3; foto: Aleksandar Aleksic Oni koji kupe stanove u ovom delu Panteleja živeće na značajnom arheološkom lokalitetu; foto: Aleksandar Aleksić Na mestu izgradnje stanova na Bulevaru Svetog Pantelejmona u Nišu, koja je obustavljena na dva gradilišta zbog arheoloških istraživanja, za manje od mesec dana pronađeni su značajni ostaci iz perioda Cara Konstantina.

Rimski vodovod pronađen je na oba gradilišta, kaže arheolog Zavoda za zaštitu spomenika Aleksandar Aleksić, koji objašnjava značaj pronađenih ostataka.

Imamo dve faze vodovoda i cevovodni i zidni kanal. To je potpuno nova trasa rimskog vodovoda i jedan od glavnih pravaca za vodosnabdevanje antičkog Niša, Naisusa. Tih nalaza do sada nije bilo puno, pronađena su dva - jedan na Medijani koji je uništen i drugi krak kod Malog Ribnika i sad imamo ovaj na lokalitetu Podvinik. Značaj se ogleda u tome što predstavlja jedan od glavnih vodova za vodosnabdevanje Konstantinovog grada - pojašnjava Aleksić.

Rimski vodovod4; foto: Aleksandar Aleksic Donese odluku o nastavku izgradnje i na koji način će se ti nalazi sačuvati; foto: Aleksandar Aleksić Pojašnjava da se kroz ova dva vodovoda može pratiti i razvoj rimskog Naisusa, jer je on svoj procvat doživeo upravo u vreme 4. i 5. veka, u vreme imperatora Konstantina.

Ističe i da je ovo arheološko otkriće svakako bilo neočekivano, jer se za taj pravac rimskog vodovoda do sada nije znalo.

Na kraju, zahvaljujući ovim otkrićima na oba gradilišta, unapredićemo stručna i naučna saznanja o životu Konstantinovog grada. Predstoji stručna i naučna obrada i analiza rezultata arheoloških istraživanja - ističe.

Aleksić je bio rukovodilac istraživanja sa kolegom doktorom Markom Jankovićem iz Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu i tek su završena, a sledi propisivanje uslova za nastavak izgradnje. Rimski vodovod6; foto: Aleksandar Aleksic Imamo tu privilegiju da živimo u gradu sa veoma bogatim nasleđem, poručuje; foto: Aleksandar Aleksić

Investitori će moći da nastave da grade stambeno-poslovne objekte, pojašnjava, ali tako da se sačuva što je moguće više. Ono što je izvesno je da će budući stanari u ovom delu Panteleja živeti na značajnom arheološkom lokalitetu.

Rimski vodovod; foto: Aleksandar Aleksic Argeolog pojašnjava da su pronađeni značajni arheološki ostaci; foto: Aleksandar Aleksić Sada na osnovu rezultata istraživanja treba da se donese odluka o nastavku izgradnje i na koji način će se ti nalazi sačuvati. Imamo tu privilegiju da živimo u gradu sa veoma bogatim nasleđem i gradu koji je svoju najveću slavu doživeo u vreme cara Konstantina i Rimskog carstva i prosto moramo toga biti svesni. U tom smislu, potpuno je normalno i uobičajeno očekivati pronalazak arheološkog nasleđa prilikom urbane izgradnje, ali uvek postoji način da se ne stopira izgradnja, a da se sačuva arheološko nasleđe - ističe.

Ono što je pronađeno sada ne može da se vidi, jer je nalazište pokriveno zbog propisa, ali i zime koja dolazi i mogućeg snega i mraza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanović

    19:13 // 16. 12. 2020.

    Sva arh.nalazista se zatrpavaju, jer za konzervaciju nemaju sredstva i zub vremena bi uništio to ako se ne vrati pod zemlju.

  • Bivši Pantalejac

    15:32 // 16. 12. 2020.

    Prošao sam danas ( 16. XII. 2020.)pored gradilišta od arheoloških iskopina nema traga. Iskopana i izneta zemlja u dubini od 3 metara . Znači uništeno.

  • Nishki

    03:00 // 15. 12. 2020.

    Nema veze sto je arheoloski lokakitet. Moze napredna mafija i preko toga. A gospodin koji je pisao tekst da objasni, kako ce to mafijas izgradi stanove a da ne osteti lokalitet? Sve kriminalac do kriminalca u drzavi. Sramota me sto sam Srbin i deo ove septicke jame zvana Srbija i Srpski narod. Cim dobijem drzavljanstvo Bugarske odricem se svega sto je Srpsko, jer vece sramote i dnaod Srba nema!

    • Milos

      09:59 // 15. 12. 2020.

      Ako te je sramota ti idi, vidno se ne razumes u arhitekturu tako da nemoj ni da komentarises. Naravno da ce se nalaziste sacuvati a to nije tvoja briga, jer ti svojim neznanjem ostecujes ovde pametne ljude i siris svoj mentalitet dalje koji utice na omladinu. Teskom mukom pisem komentar jer ne volim da se spustam na ovako nizak nivo poput tvog. Uzmi pasos i idi u bg jer za bolje nisi.

    • Tuta Bugarin

      06:27 // 16. 12. 2020.

      Svaka ti je ko u Njegoša.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: