Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 3. 7. 2022.

| Društvo

Robin Hud: Femicid i (ne)reagovanje institucija u Srbiji i regionu

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Srbija ima zakone koji štite žene, ali svake godine sve ih je više ubijeno u porodičnom nasilju. Šesta epizoda serijala Robin Hud analizira šta nadležni čine da spreče femicid, kako u Srbiji tako i u regionu.

Dok broj žrtava raste, šta država radi da žene zaštiti odgovore nismo dobili - iako smo dobili obećanja od press služne potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović. Zato o smo o femicidu, prevenciji i edukaciji razgovarali sa civilnim sektorom.

U ovoj godini ubijeno je najmanje 7 žena, prethodnoj godini najmanje 28 žena. U poslednjih 10 godina najmanje 350 žena. Zašto kažem najmanje? Statistiku o ovome vodi feministička organizacija koja se bavi temom nasilja nad ženama, Autonomni ženski centar iz Beograda poslednjih 10 godina tako što istražuje medijske izveštaje. Brojka je mnogo veća - kaže Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

SOS telefon Telefon otvoren 24 sata dnevno; Foto: JV/V. MilićVeć 17 godina 24 sata dnevno na SOS telefonu dežuraju aktivistinje Ženske romske organizacije OSVIT, a telefon je dostupan žene iz cele Srbije. Obučene da saslušaju, usmere i pokušaju da spreče da nasilje dođe do tačke od koje nema povratka.

Mi imamo skraćene nadležnosti od institucija, razumete, i mi možemo pružati ženi različite vidove podrške kroz osnaživanje, razgovor, informisanje, psihološku podršku, pravnu podršku ali je država ta, tačnije ustanove i institucije polazeći od Centara za socijalni rad, policije, tužilaštva, koji rade procenu rizika, koji pružaju usluge zaštite žena kod nas - ističe Ana Saćipović iz “Osvita”.

Procenu situacije nakon nasilja u porodici radi i tim Centra za socijalni rad - ne pozivajući se samo na statistiku, već na praksu i primere potvrđuju da nasilje nije povezano da socijalnim statusom i obrazovanjem i da je ljubomora najčešći okidač.

Kako se sa ovim problemom suočavaju Srbija i zemlje regiona, možete pogledati u emisiji na vrhu stranice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dzomi

    10:09 // 4. 7. 2022.

    A koliko je muškaraca ubijeno od početka ove godine?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: