Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 7. 3. 2022.

| Društvo

"Robin Hud" o uzbunjivačima: Tajna hapšenja i javni pritisak

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Ignorisanje, zastrašivanje i odugovlačenje, ovim rečima uzbunjivači u Srbiji opisuju odnos države prema njima onda kada se reše da o korupciji i problemu na koji su naišli javno progovore. Kako prolaze oni koji se usude da javno ukažu da državni organi nešto rade protiv zakona, neke su od tema koje obrađuje druga epizoda regionalnog serijala Robin Hud.

Da nije bilo novinara građani ne bi saznali za priču o fabrici Krušik, kao ni za Aleksandra Obradovića. Najpoznatiji srpski uzbunjivač trenutno ne želi da se pojavljuje u medijima, pa priču o ovoj slučaju objašnjava novinar NIN-a koji je o ovoj temi uradio više od 40 tekstova.

Prvo on je tajno uhapšen, što je skandal za bilo koju državu u 21. veku. Držan je tajno u pritvoru, tek kada su građani se pobunili i protestovali onda su sudovi koji 20-tak dana nisu pre toga odlučivali o zahtevu da se on pusti iz pritvora u jednom danu to odlučili – ističe Vuk Cvijić.

Uzbunjivači iz niškoj preduzeća “Gorica, Zoran Jovanović i Rade Rašović ostali su bez posla i optuženi su za uznemiravanje. Iako nisu dobili očekivane reakcije nadležnih, slažu se u jednom - nije bilo dileme da moraju javno da progovore, jer su otkrili ozbiljne nepravilnosti koje većina i dalje dokazuje na sudu.

Ja sam dobio otkaz jer sam odbio, pošto su tražili od mene da ne potpišem taj izveštaj radne grupe čiji sam i ja član bio. Mi smo tražili, između ostalog, i da se taj izveštaj obelodani, da građani vide gde njihov novac sve odliva. U tom momentu pošto više nisu znali kako oni jednostavno, da bi me ućutkali, dali su mi otkaz i maltene izbacili iz preduzeća – kaže Rašović.

komunalna policija Đorđević nije želeo da potvrdi informaciju; Ilustracija; foto: arhiva JVUzbunjivač iz niške komunalne milicije Aleksandar Todorovski svoju borbu meri papirima i tužbama. Uredno složena dokumentacija teži 5 kilograma. Tri prijave je dobio i sam, ali i vanredne provere na poslu. Nijedan slučaj do sada kako ističe Todorovski nije do kraja procesuiran, ali da su dvojica načelnika komunalne milicije u Nišu promenjena.

Položaj uzbunjivača u Srbiji je izuzetno težak, od položaja u firmi pa do pritiska od nadređenih, pretnji suspenzijom, krivičnim prijavama odrazilo se i na zdravstveno stanje naročito. Nervoza, česti pozivi policije na saslušanja naravno da su uticali na zdravtveno stanje i mene i supruge – priča Todorovski.

Zakon o zaštiti uzbunjivača u Srbiji se primenjuje više od pet godina. Na papiru, čini se, zakon štiti sva radno angažovana lica. Zakonom je predviđena sudska, kao I zaštita podataka o ličnosti uzbunjivača. Uzbunjivači u Srbiji imaju pravo I na naknadu štete. Svi ovi benefiti predvidjeni zakonom, prema rečima naših sagovornika, nisu važili i u praksi.

Kako uzbunjivači nakon što uzbune javnost prolaze i u zemljama regiona, možete pogledati u emisiji na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • uzbunjivači iz hitne

    13:58 // 7. 3. 2022.

    Niste pomenuli uzbunjivače iz hitne - doktor je dobio 8 disciplinskih prijava....

    • Torpedo

      17:26 // 7. 3. 2022.

      Tacno ! Ovim ljudima, centrale sindikata moraju da pruze logisticku podrsku i kad ostanu bez posla, da im uplacuju platu, u momentu kad su otkaz dobili ! Tako ce lakse proci kroz sudske procese, koje karekterisu ignorisanje,opstukcija i strah sudija da sude posteno !

  • Miša iz Niša

    10:50 // 7. 3. 2022.

    Zato su i ušli u Sve pore društva i šire se kao maligni!
    Sramota da u 21.om veku ljudi Ne smeju da prijave nepravilnosti!
    Da li to bio posao, vaspitne ustanove ili najobičniji kućni savet Svuda je neko napredan glavni!
    Pa nismo valjda toliki moralni patuljci da nas Ovakvi jašu...???
    Ja se nadam da se narod dozove pameti i da im više vidimo leđa!
    Blizu je April!!!

  • ????&!!!!

    09:49 // 7. 3. 2022.

    Od danas , "akademska" javnost /fakulteti/ , "dobrovoljno" potpisuju pisma podrške najhrabrijem, najboljem i po "100-i put medju Srbima , prvom i jedinom neizbežno naprednom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: