Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:34, 14. 3. 2022.

| Društvo

Robne pijace prazne i u Leskovcu, prodavci uplašeni da će zbog fiskalizacije zatvoriti tezge

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
IMG_20220314_122558
Pijačni prodavci u borbi protiv fiskalizacije; foto: M. M.

Osim u Nišu, zbog odluke Ministarstva finansija o uvođenju fiskalnih kasa, robne pijace danas su bile prazne i u Leskovcu. Kako prodavci ističu, uvođenje sistema fiskalizacije direktno će uticati na to da mnogi od njih vrlo brzo zatvore svoje tezge.

Od 1. maja svi prodavci koji ne prodaju sopstvene proizvode moraće da imaju fiskalne kase, a zbog takve odluke ispred Ministarstva finasija danas je održan protest na kome se našao i veliki broj Leskovčana, pa su njihove tezge na pijacama ostale prazne. Oni koji nisu otišli za Beograd, rešili su da danas obustave prodaju i tako krenu u borbu protiv fiskalizacije.

Ovo je više nemoguće, kakve fiskalne kase od nas traže. Malo je što plaćamo tezge, malo je što jedva krpimo kraj sa krajem, pa sada još i da nas oporezuju i da plaćamo PDV. Mnogi od nas ovaj posao sigurno ne bi radili da mogu da nađu neki drugi. Nekima su čitave porodice uključene u ovaj posao, moraju da shvate to, mnogi će morati da zatvore svoje tezge - kaže jedan od prodavaca iz Leskovca.

Dodaje i da od protesta, ukoliko Vlada svoju odluku ne povuče, neće odustati, kao i da veruje da će se i kupci pridružiti protestima. IMG_20220314_122625 Prodavci kažu da od protesta neće odustati; foto: M. M.

Mi nećemo odustati, to moraju da znaju. Slali smo razne dopise, ako neko ne izađe i ne odgovori nam, mi ćemo ići na dalje proteste. Ovo nije važno samo za nas prodavce, već i za sve kupce, jer više neće moći da se cenkaju, da im nekada spustimo cenu. Sve cene su u porastu, očekujemo i podršku građana - kaže Leskovčanin.

Da su tezge robnih pijaca danas u Leskovcu puste upoznat je i direktor JP Pijaca Milan Stojković, koji kaže da i to preduzeće polako ulazi fiskalizaciju, ali i da će pokušati da na sve moguće načine pomognu prodavcima.

Upoznat sam sa protestom. Javili su nam se prodavci, ali mi protiv te odluke ne možemo ništa. Mi sami ulazimo u proces fiskalizacije i moramo polako svi zajedno da ulazimo u taj proces. Pokušaćemo svima da pomognu, otvoreni smo i stojimo im na raspolganju oko bilo kakve pomoći - kaže Stojković.

Osim pijačnih prodavaca, odluka o fiskalizaciji će važiti i za frizerske i kozmetičke salone, kao i za kladionice.

Podsetimo, veliki broj prodavaca i na niškoj Zelenoj pijaci od jutros nije otvorio svoje tezge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag

    12:23 // 16. 3. 2022.

    Kolko je dobro na pijac vidi se po slobodnim tezgama .
    Nekad se licitiralo i tuklo za tezge.
    Ja sam napustio pijac pre 5 god.
    Izgubivsi zdravlje po svim vremenskim uslovima
    A kase na pijac : CISTA LUDORIJA

  • ђура

    09:57 // 15. 3. 2022.

    Лек за страх је фискализација , међутим дозволите да пратимо токове новца !

  • Kupac

    07:47 // 15. 3. 2022.

    Kad god sam otisla na pijaci da kupim nesto ti ljudi su vadili kup novcanica koje ja u radnji nikada u toj kolicini nikada nisam imala. Verujte ocekujte VRLO BRZO I SVE NAS DA VAM DODJEMO NA VRATA .Popustite li ijednu tacku u svemu bice kolaps sa strane svih preduzetnika .Oni sto zarade za jedan dan ja ne zaradim za mesec .Ju e kad ih nije bilo ja sam imala tri puta veci pazar . HVALA

    • Krle

      11:32 // 15. 3. 2022.

      Ako stvarno toliko dobro pa ti predji na pijac na ladno na kišu na vetar....

    • Diki

      11:57 // 15. 3. 2022.

      U pravu ste, hoces da budes gazda, a da ne platis nista drzavi, da primas penziju ili socijalu i da svercujes, posto uglavnom preprodavci i kobajagi poljoprivredni proizvodjaci, od kojih pravi seljaci ne smeju da opepele na pijaci, jer prodaju jeftinije od preprodavaca....a kad se zatrujes od njihovih ustajalih proizvoda, onda te ispsuju ko kocijasi , bravo za odluku vlade

    • Prle

      12:10 // 15. 3. 2022.

      Krle što da ne pređe na pijac.Nema više da se bakće sa kasu, pazar u banku, knjigovođu, inspekciju, porezi, prirezi, doprinosi, a državu ko šiša.

    • pijacni prodavac

      17:40 // 15. 3. 2022.

      izvolite kod nas na.pijaci ima slobodnih tezgi pa zakupite
      pitam se zasto sedite bez pazara u toplom lokalu

    • Smesal

      20:43 // 15. 3. 2022.

      Pa ti udi radi na pijac,sto sedis pored grejalice i gledas telefon,beka te duva vetar mokri kisa siba mraz

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: