Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 7. 5. 2018.

| Društvo

Rode naselile banderu u Niškoj Banji

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
rode
Novi "dom" pronašle na banderi; foto: čitalac

Ovog proleća par roda napravilo je gnezdo na banderi u naselju Ženeva kraj Niške Banje, a meštani apeluju na nadležne da im obezbede sigurniju “kuću”. Iz Zavoda za zaštitu prirode objašnjavaju da će ovim pticama biti napravljena platforma, ali na jesen.

Žitelji ovog naselja, koji su se Južnim vestima obratili putem aplikacije Prijavi problem, kažu da su rode gnezdo formirale na vrhu betonske bandere, neposredno pored trafo stanice.

Molimo nadležne iz Elektrodistribucije da po ugledu na već rađene platforme i ovom mladom paru roda napravi sličnu kako ne bi nastradale od električnog udara - kaže jedan meštanin.

Rukovodilac radne jedinice Zavoda za zaštitu životne sredine Danko Jović kaže da su u saradnji sa niškom Elektrodistribucijom već obezbeđivali gnezda roda koje su “birale” bandere, ali da novi dom ovih ptica ne smeju da uznemiravaju do jeseni.

Nismo imali informacije o ovom gnezdu, ali sada ćemo i njega uvesti u evidenciju. Platformu sada ne možemo da postavljamo, jer bismo tim aktivnostima uznemirili rode. One još uvek prave gnezdo i time bi ih oterali. Kada budu otišle, moćićemo da obezbedimo gnezdo - kaže Jović.

Objašnjava da rode biraju bandere zbog visine, jer time obezbeđuju jaja ili mlade od potencijalnih napadača, ali i zato što vole da budu u ljudskih naselja.

Podsetimo, Elektrodistribucija je prošle godine obezbedila sigurnije “kuće” za tri para roda - u Medoševcu, Donjem Međurovu i naselju Nikola Tesla.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    08:22 // 8. 5. 2018.

    Kad ode SNS vratiće se rode!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: