Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 7. 3. 2023.

| Društvo

Rode u Nišu dobile zaštitnike - đaci će brinuti o njihovim gnezdima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
rode 3
Deca će dočekati rode iz Afrike; ilustracija; foto: Lokalna fondacija Niš

Dodo i Astra čine jedan od 34 para roda koje su svoj dom pronašle u Nišu i o čijem gnezdu će brinuti osnovci. Gotovo svako selo duž Južne Morave može se pohvaliti bar jednim parom belih roda, a gnezda su dobila zaštitnike kako bi se sprečilo maltretiranje, upucavanje i udari struje. Iz Društva za zaštitu ptica kažu da će tako deca dočekati rode iz Afrike u sklopu prolećne seobe i imati priliku da se zbliže sa prirodom.

rode 2 Đaci su imali više desetina radionica; foto: Lokalna fondacija NišUpravo Društvo za zaštitu ptica došlo je na ideju da se na taj način zaštite rode i deca spoje sa njima, a podržala ih je Lokalna fondacija Niš.

Više od polovine gnezdećih parova je na teritoriji opštine Palilula, a čak 15 je svilo gnezdo u Donjem Međurovu, gde su rode nedavno dobile i svoj mural. Iz LFN-a smatraju da Donje Međurovo zaslužuje da dobije naziv “Niško selo roda”.

Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice - svi odmah i lako prepoznamo belu rodu. Oduvek joj se radujemo kao znaku proleća i novog života. Ona se zauzvrat gnezdi na krovovima naših kuća - poručuju iz Lokalne fondacije.

DM Rode (2) U Nišu su 2022. gnezdo svila 34 para belih roda; ilustracija; foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica SrbijeO svakom gnezdu brinuće po jedna niška osnovna škola ili istureno odeljenje, čiji su đaci imali radionice, izlete i predavanja, na kojima su mogli da čuju više o tim pticama. Učestvovalo je oko 800 deteta, a odštampana je i publikacija “Rode Niša”.

Zaštitnici su kumovali svakom paru belih roda koje ćemo zajedno čekati ovog proleća. Za svaki gnezdeći par izrađena je i tabla sa imenima roda koja je dodeljena zaštitniku - kažu iz LFN-a.

DM Rode (10) Rode dobile mural u Donjem Međurovu; foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica SrbijeSlobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica pojašnjava da to znači da će svaka škola na proleće obeležiti dolazak roda, ali i da će ukazivati na probleme koje one imaju sa gnezdima, bilo da je reč o zlostavljanju ili mogućem udaru struje ako je gnezdo na trafou.

Deca ništa neće raditi sama. Postoji procedura sa državnim institucijama, poput EPS-a. Mi samo želimo da decu na bilo koji način povežemo sa rodama i uključimo u sve to i da im omogućimo da učestvuju u toj zaštiti - navodi Marković.

rode Opasnost od strujnog udara; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićPrema njegovim rečima, u Nišu se svake godine desi bar jedno pucanje u rode, gađanje kamenjem ili maltretiranje na bilo koji drugi način.

Nije se još desila ta prva prolećna seoba, a da nismo imali neku takvu situaciju. Nažalost, i najmlađi su počeli da rade takve stvari i zato želimo da radimo ovo sa njima - poručuje Marković.

Bele rode su u mnogim evropskim državama danas proređena vrsta, a u nekim njihovim prirodnim staništima ih više uopšte nema, kažu iz Društva za zaštitu ptica. Ipak, populacija roda koje se gnezde u Srbiji je stabilna i broji od 1.200 do 1.400 parova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Jovanović

    15:43 // 8. 3. 2023.

    Koliko znam ima mnogo više od 15 para roda, možda čak i 3x više ... što na banderama , kućama , trafoima i svake godine se broj povećava ...
    Lepo je čuti i pisati bar nešto pozitivno.

  • Ivan

    10:03 // 8. 3. 2023.

    Živele rode!!!

  • Mika

    17:50 // 7. 3. 2023.

    Daj Boze da tako i bude......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: