Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 17. 3. 2020.

| Društvo

Roditelji brinu ko će da im čuva decu, ministar još traži rešenje sa poslodavcima i sindikatima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
brod čair
Roditelji brinu ko će da im čuva decu; foto: V. Keser

Vrtići i škole su zatvoreni, deca su kod kuće, a bake i deke rizična kategorija, pa mnogi roditelji koji moraju na posao, brinu ko će da im čuva decu. O tome će se, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, razgovarati sa poslodavcima i sindikatima, a jedna od preporuka će biti da otac ili majka ostanu kod kuće i ne rade dok traje vanredno stanje.

Nišlijka koja se javila redakciji Južnih vesti kaže da se našla u problemu nakon odluke da vrtići i škole budu zatvoreni.

Radi se o tome da je uvedeno vanredno stanje, bez preciziranja toga šta da rade roditelji koji rade, a decu nema ko da čuva, babe i dede ne treba, jer su iz rizične grupe, treba ih zaštiti. Danima niko ne rešava to pitanje, iz inspekcije rada kažu da treba to da se reguliše, a niko još to ne rešava - piše ova Nišlijka.

Ministar finansija Siniša Mali, kako piše u saopštenju, ovu temu pokrenuće na sastanku Socio-ekonomskog saveta.

Mi ćemo danas na sastanku sa sindikatima i poslodavcima razgovarati o modalitetima i načinima da se izađe u susret roditeljima, kao i preporukama preduzećima kako da relaksiraju trošak plata i odsustvovanje s posla - rekao je Mali.

Preporuku da jedan roditelj ostane kod kuće pozdravljaju i iz Udruženja “Mame su zakon”, ali ukazuju na još jedan problem, a to su samohrane majke.

Naime, kako kažu, pojedine mame koju su samoinicijativno ostale kući, jer nije imao kod da im čuva decu, već su dobile pretnju otkazom.

Da ove majke ne bi danas ili nakon prestanka vanrednog stanja ostale bez posla, država mora da nađe način kako da ohrabri poslodavce da to ne čine. Nadam se da ovakve odluke nisu posledica bahatosti poslodavaca, već posledica ekonomske krize koja je već tu ili će uskoro stići i zato je jedno dublje razumevanje odnosa između poslodavaca, zaposlenih samohranih majki, države i nadležnih ministarstava neophodno - rekla je osnivačica uduruženja Tatjana Macura.

Podsetimo, od proglašena vanrednog stanja zbog korona virusa zvanična preporuka Vlade Srbije da svi koji mogu rade od kuće, kao i da poslodavci imaju razumevanja za najstarije i najugroženije radnike, kao i za roditelje koji imaju decu mlađu od 12 godina.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara Milic

    08:10 // 25. 4. 2020.

    Na koji način da resim svoj problem.Kada nema skole,kada je raspust od 2,5 meseca.Kao samohrana majka deteta od 8 godina,a nemam ni babu ni dedu.Kome da ostavim dete za taj period.Kad ide u skolu,dete ostavljam od 6h pa do 18:30 posle druge smjene.Znaci vise od 12 h dete boravi u skoli.Od umora jedva dodje kuci.

  • ZABRINUTA

    16:34 // 18. 3. 2020.

    Dok ministar (ne)nadje resenje,vrlo mala deca ,do 6 god,zdravstvenih radnika Leskovca neka se sama hrane i oblace,sramota.

  • Bulevarka

    15:20 // 17. 3. 2020.

    I ja imam problem. I suprug i ja radimo a imamo dete mladje od 10god, trenutno smo podeljeni u suprotne smene ali je sve to promenljivo i imamo raskorak dok ja dodjem a on ode na posao, nego se nekako snalazimo.Ali ne znam sta cemo ako nam poslodavci promene radna vremena i uslove.

    • Miki

      16:08 // 17. 3. 2020.

      pa pozovi svoje kolege botove, nek ti cuvaju dete i komentarisu sajtove

    • Шишач снс-ОВАЦА

      16:39 // 17. 3. 2020.

      1. Родитељи са малом децом а раде
      2. Стари који живе сами
      3. Деца и студенти који губе годину у школама и на факултетима
      Ово су три НАЈВЕЋА проблема са којима власт не зна да се носи.
      1. Један од родитеља са децом и дати му пуну плату (хвалимо се да нам добро иде)
      2. Организовати доставу најпотребнијег коју ће да врше прекобројни радници јавних предузећа
      3. Најмањи проблем, због лошег школст

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: