Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 28. 3. 2016.

| Društvo

Roditelji dece sa invaliditetom traže veća primanja, radni staž...

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
deca-sa-invaliditetom
Težak život i dece sa invaliditetom i njihovih roditelja; foto: Pixabay

Zato što zbog celodnevnih obaveza sa svojom decom ne mogu da rade, ne ide im radni staž, a od države primaju samo tuđu negu koja nije dovoljna za često skupe terapije, roditelji dece sa invaliditetom iz Niša i Srbije traže da dobiju ista prava kao hraniteljske porodice.

Inicijativu da se zakonski izjednače sa hraniteljima prethodne 4 godine potpisalo je oko 61.000 roditelja, kaže jedan od njih, Nišlija Srđan Veselinović. Da bi javnost podsetili na svoj problem, prošle subote su organizovali i skup u centru Niša na kome je jedna od glavnih parola bila “Pravda za biološke roditelje”.

Kada bismo se hipotetički odrekli svoje dece, država bi ih dala hraniteljima, a onda bi im dali novac, platu, socijalno, penziono. Mi smo 24 sata uz svoju decu, niko od nas ne može da radi, samim tim ne možemo da privređujemo, nemamo staž, nemamo ništa - kaže Veselinović.

Primaju, objašnjava on, samo tuđu negu od 26.400 dinara mesečno, ali s obzirom na to da ne mogu da rade, taj novac ode na hranu i osnovne potrepštine, umesto na terapije, koje su, kaže, često veoma skupe.

Pošto ima dece sa različitim vrstama invaliditeta, neko troši na lekove, logopede, fizioterapije. Za dete sa, recimo, autizmom trebaju vam i suplementi uz ishranu, plaćanje pedagoga, psihologa, logopeda, pa onda hidroterapija, hipoterapija… - nabraja on.

fd00d203-4fa6-4ee2-84b9-fb31e52e177e Roditelji dece sa invaliditetom održali protest u subotu 26. marta; foto: S. V. Kako kaže, ni hraniteljske porodice nemaju naročite povlastice, s obzirom na to da bi još više trebalo podsticati i nagraditi “humanost tih ljudi koji uzmu i čuvaju tuđe dete”. Ipak, tvrdi Veselinović, primanja hranitelja su veća, a oni su i prijavljeni kao zaposleni, imaju radni staž i dobijaju tuđu negu.

Zato su ovi ljudi, kaže, izneli Ministarstvu socijalne politike predlog izmena zakona kako bi se izjednačili sa hraniteljima, a u nekoliko navrata su i pojedini poslanici, tvrdi Veselinović, o ovom zakonu govorili u skupštini.

Roditelji okupljeni u inicijativi "Roditelj-negovatelj", kaže, susreli su se i sa ministrima Aleksandrom Vulinom i Zlatiborom Lončarom, ali “se na kraju sve završilo na rečima”.

Veselinović i njegovi saborci stoga kažu da ova inicijativa, koja traje već 4 godine, “nažalost ima tendenciju da postane decenijska”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila Dragic

    23:01 // 29. 3. 2016.

    Roditeljima dece sa invaliditetom treba pomoci u sakupljanju dovoljnog broja potpisa kako bi njihovi zahtevi usli u skupstinsku proceduru. Roditelji organizujte sakupljanje potpisa a mi, vasi sugradjani cemo vam pomoci bar svojim potpisom da ako je moguce, promenimo zakon!

  • Ovo je potpuno realna prica,

    11:32 // 29. 3. 2016.

    za razliku od one plata za treće dete. Ne u smislu da porodicama sa troje dece ne treba pomoći, već je uglavnom pomoć potrebna i porodicama sa jednim detetom.

  • Darko

    22:53 // 28. 3. 2016.

    I treba, ako se društvo ophodi loše prema toj deci i njohovim roditeljima država treba da stane ispred njih i da ih zaštiti.
    A sve nas treba da je sramota jer ih ne smatramo delom društva!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: