Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:58, 15. 5. 2022.

| Društvo

Roditelji i đaci ponovo protestovali protiv izgradnje parkinga kod škole “Sveti Sava” u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
protest Sveti Sava
Ponovo upozorili da će parking ugroziti zdravlje dece; foto: J. J.

Đaci Osnovne škole “Sveti Sava” u Nišu, njihovi roditelji i drugi građani još jednom su protestovali zbog najavljene izgradnje parkinga sa 200 mesta u neposrednoj blizini škole. Žele park, sportsko igralište ili poligon za učenje dece pravilnom ponašanju u saobraćaju i ponovo upozoravaju na ugrožavanje zdravlja učenika.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) ovog puta je organizovala i svojevrsnu manifestaciju, deca su glumila i recitovala, a održane su razne igre.

Još jednom okupljeni su upozorili da će buka i zagađenje ugroziti zdravlje učenika jer je u planu da parking bude na 20 metara od učionica i još bliže igralištu.

Tvrde da odgovor iz Školske uprave Niš nisu dobili, a da na sastanku s gradonačelnicom krajem aprila nisu došli do dogovora. Sada čekaju da im odgovore iz Ministarstva prosvete i traže njihovu hitnu reakciju.

To će imati dugoročne posledice po zdravlje naše dece. Naši zahtevi su da grad odustane od izgradnje parkinga i da se urbanističkim planovima prevede ovaj prostor u lokaciju za sport i rekreaciju - navodi majka deteta koje pohađa školu Maja Ranđelović.

Iz NARNS-a kažu i da se izgradnjom najavljenog humanitarnog parkinga krši Pravilnik o obavljanju delatnosti osnovne škole koji je Ministarstvo doneli pre tri godine. Prema njemu, škola mora da bude na najmanje 50 metara od saobraćaja i izvora zagađenja.

Kažu da će to da bude humanitarni parking. Ako jednu decu lečite, a drugu razboljevate, to onda nije u redu. Podržavamo da bilo koje preduzeće izdvoji i uplati novac za lečenje dece, ali ovo nije način - zaključuje jedna majka.

Ističu da nisu nisu politička organizacija, da im je u interesu samo zdravlje dece i da bi na tom mestu trebalo da se izgradi bilo šta što ne ugrožava đake.

Da je bilo koja politička garnitura donela takvu odluku bili bismo protiv nje. Dakle, nismo protiv bilo koje garniture, već protiv odluke gradske vlasti. Ovde bi mogli da budu sportski tereni, poligon za učenje dece o ponašanju u saobraćaju, bilo šta što neće ugroziti zdravlje dece, što više zelenila - kaže roditelj.

Podsetimo, nadležni su novembra prošle godine započeli sa pripremom terena kod škole “Sveti Sava”, gde planiraju prvi niški humanitarni parking. Protiv toga je pokrenuta i peticija, koju je već prvog dana potpisalo više od 500 građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    14:37 // 17. 5. 2022.

    Протест је у реду али које решење нуде ?!. Одговорни грађани морају да дају решење !

    • Baca

      20:55 // 17. 5. 2022.

      Rešenje je da naprave parking 200 metara dalje, odmah preko Gabrovačke reke pored mosta je velika površina koja je neiskorišćena godinama. To je samo 3 minuta hoda od parka.
      Prilaz sa ulice već tamo postoji jer je to pored parkinga Rode-merkatora.
      Nećemo da nam školsko-sportski prostor zamene parkingom. Deci treba da se jure i voze bicikle i taj prostor je tome služio ranije.

  • vidimo se uskoro

    20:24 // 16. 5. 2022.

    Jedva cekam "oko sokolovo" pa kad pocnu da pljuste kazne bice kuknjava za parking mestima. Mnogi ljudi bi voleli da se parkiraju po propisu,ali parking mesta jednostavno nema. Kad im stigne par kazni po par hiljada protestovace i zahtevati parking. U toj ulici gde protestuju 90% automibila bi platilo kaznu jer su parkirani na zelenoj povrsini i prolazima.

  • Biljka

    20:13 // 16. 5. 2022.

    A zgrada iza zone tri? Ko je dao dozvolu da se onolika zgrada dize na zelenoj povrsini i parkingu.Pa naravno da nema parking mesta.A gde ce stanari nove zgrade da parkiraju.Sta cemo sad??????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: