Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 5. 6. 2019.

| Društvo

Roditelji traže da se deca iz merošinskih sela i dalje prevoze do vrtića, direktorka kaže "nemoguće"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
vrtic 1 ALEKSANDAR KOSTIC
Neka deca ostaju kod kuće jer nemaju prevoz do vrtića; foto: A. Kostić

Godinama su mališani iz merošinskih sela putovali organizovanim kombijem do vrtića u Oblačini, koji je ranije bio "Školica života" Fondacije "Novak Đoković", ali je deci prevoz ukinut kada je vrtić "preuzela" lokalna samouprava. I dok oni traže da se prevoz za decu od 3 do 5 godina nastavi, direktorka obdaništa Vesna Ivković kaže da je to "nemoguće", a napominje i da vrtić za njih nije obavezan.

Jedan od roditelja kaže da su od otvaranja Đokovićeve "Školice života" u Oblačini mališani do pre nekoliko meseci imali organizovan prevoz iz Biljega, Padine, Krajkovca i drugih sela do obdaništa.

Kombi je vozio decu zajedno sa vaspitačicom i to je mnogim roditeljima olakšalo život, jer nemaju svi mogućnost da prevoze decu do vrtića.

Kada je ugovor sa Fondacijom "Novak Đoković" istekao, upravljanje vrtićem preuzela je Opština Merošina i pripojen je Predškolskoj ustanovi "Poletarac", a roditelji kažu da tada prestaje organizovano prevoženje mališana iz okolnih sela. Zbog toga mnoga deca ostaju kod kuće.

Roditelji su se žalili zbog toga i više puta apelovali da kombi i dalje prevozi decu od 3 do 5 godina, a ne samo predškolce, ali bez uspeha.

Reč je o desetak deteta koja ne mogu da stignu do vrtića. Boravak je nekad bio besplatan kad je bila Fondacija, sad boravak plaćamo 1.610 dinara mesečno, ali to nije problem, problem nam je taj prevoz. Eto toliko pričaju o podsticanju rađanja dece, a onda urade ovako nešto. Deca obožavaju da idu u vrtić, ali džaba kad ne mogu da stignu do vrtića - ističe jedan od roditelja.


Direktorka: Vrtić za njih nije obavezan

Kombi je namenjen za prevoz dece predškolskog uzrasta, kaže direktorka "Poleterca" Vesna Ivković, koji su u obavezi da pohađaju pripremni predškolski program. Kaže da je nemoguće da prevozi i decu mešovitog uzrasta, jer nemaju dovoljno vaspitača, kao i da su roditelji dobili objašnjenje za to.

Ranije su se vozila deca koristeći kombi vozilo kad je išao u tom pravcu pa se odozgo vraćao prazan i mogao je da poveze decu. Ali kada su te grupe radile to je bila "Školica života" Novak Đoković što je otvarao i neobavezno je bilo, to je bila igraonica, mogla su deca da dođu, da borave par sati i sutra nisu bila u obavezi. Ovo su nam sad redovne grupe u kojima vaspitač mora da radi od 8:30 do 12:30 - dodaje Ivkovićeva.

Pojašnjava da imaju samo jednog vaspitača koji mora da bude na radnom mestu 4 sata i ne može u isto vreme da bude i pratnja mališanima u kombiju. Na žalbe roditelja čija deca ostaju kod kuće, jer nema prevoza, kaže da oni nisu u obavezi da dolaze u vrtić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: